Pot să înscriu în cartea de identitate a vehiculului (CIV) și alte dimensiuni de anvelope?

Autor: Cristian Gubandru 08 apr. 2022 Știri auto

Registrul Auto Român (RAR) înscrie în cartea de identitate a vehiculului (CIV) anvelope prevăzute în dosarul de omologare CE de tip al vehiculului pentru varianta/versiunea corespunzătoare, dimensiuni la care valoarea combinată a emisiilor de CO2 este cea declarată în certificatul de conformitate.

Pentru menționarea în CIV a altor dimensiuni, care au fost precizate de producător pe altă versiune din cadrul variantei, autovehiculul va fi supus reomologării.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

În cazul în care se dorește echiparea cu anvelope de alte dimensiuni, care nu au fost prevăzute în documentele de omologare, autovehiculul va fi supus reomologării, care va fi acordată numai în urma efectuării cu succes a unor încercări la Laboratorul de Încercări Vehicule şi Componente al RAR Bucuresti.

Verificarea celor prezentate mai sus se efectuează la una dintre reprezentanțele RAR, în urma identificării vehiculului.

De ce nu sunt menționate în cartea de identitate a vehiculului (CIV) toate anvelopele înscrise pe eticheta aplicată de producător?

Dimensiunile anvelopelor înscrise pe eticheta care furnizează valorile presiunilor de umflare la rece recomandate de producător pentru pneuri, în condiții de operare specifice, sunt corespunzătoare inclusiv altor variante/versiuni din cadrul tipului tehnic al vehiculului, neputând fi menționate în mod automat în CIV.

Verificarea posibilității înscrierii altor dimensiuni de anvelope în CIV se efectuează la una dintre reprezentanțele RAR, în urma identificării vehiculului.

Pot utiliza anvelope cu indici de viteză mai mici decât cei menționați în CIV?

Regulamentul (UE) nr. 458/2011 privind montarea anvelopelor prevede că, în cazul unei anvelope, simbolul categoriei de viteză poate fi inferior inclusiv celui corespunzător vitezei maxime proiectate a vehiculului (dar nu mai mic decât Q – corespunzător vitezei maxime de 160 km/h).

În astfel de cazuri, utilizatorul trebuie sa amplaseze în interiorul vehiculului, într-un loc permanent vizibil pentru conducătorul auto, o etichetă de avertizare privind viteza maximă de rulare permisă de anvelopele montate.

În consecință, un vehicul poate fi echipat cu anvelope all seasons chiar și cu indici de viteză diferiți de cei aferenți anvelopelor de vară, fără a fi necesară evidențierea acestui fapt în CIV.

Sursa: RAR

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide