Ce sancțiuni riști dacă ești prins conducând o mașină cu volan pe dreapta în România

Autor: Radu Țuțulan 07 aug. 2023 Știri auto

Pentru că tot mai multe mașini importate din Regatul Unit, care au volan pe dreapta, circulă pe străzile din România, autoritățile au decis să schimbe legea care le vizează, iar cei care nu o respectă pot primi amendă de peste 1.000 de lei și rămâne fără talonul mașinii.

De mai bine de doi ani, noua lege care reglementează circulația mașinilor cu volan pe partea dreaptă pe străzile din România, se află în dezbatere în Parlament.

Senatul a aprobat, după un an de deliberări, modificarea legii.

Mașinile cu volan pe dreapta, interzise în România

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice circulația pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”, se precizează în propunerea de schimbare a legislației rutiere.

Același document precizează că posesorii de vehicule cu volan pe dreapta au la dispoziție 6 luni, de la adoptarea legii, pentru a modifica autoturismul și a muta postul de conducere pe stânga.

Sunt exceptate de la această regulă doar automobilele istorice și vehiculele speciale folosite în servicii publice, precum cele de salubritate, apă, etc.

Amendă și suspendarea talonului

„Nerespectarea prevederilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă și […] polițistul rutier procedează de asemenea la retinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori a dovezii înlocuitoare a acestuia. […] Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie proprietarului de către poliția rutieră la prezentarea dovezii eliberate de către Registrul Auto Român din care rezultă mutarea postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al acestuia”, se mai precizează în propunerea de schimbare legislativă.

Amenda în acest caz se încadrează în Clasa III de sancțiuni, ceea ce înseamnă că șoferul ar trebui să plătească între 870 și 1.160 de lei.

Senatul a aprobat, Guvernul a respins

Schimbarea legii fost adoptată de Senat, în martie 2022, dar patru luni mai târziu Guvernul a transmis un punct de vedere negativ referitor la acest proiect legislativ. Mai exact, Executivul a precizat că aceste prevederi ar încălca legislația europeană și „ar perturba cooperarea bilaterală cu Marea Britanie”.

După primirea acestui punct de vedere, inițiativa legislativă a rămas, de mai bine de un an, în dezbaterea Camerei Deputaților. Acesta este forul decizional, care poate adopta sau respinge modificarea legii circulației.

Este periculoasă conducerea unei mașini cu volan pe dreapta?

Expert în conducere preventivă și fost campion de raliuri, Titi Aur a explicat pentru ProMotor care sunt riscurile de a conduce o mașină cu volan pe dreapta într-o țară unde infrastructura este concepută pentru autoturisme cu volan pe partea stângă.

„Sunt periculoase, dar nu doar faptul că volanul e pe dreapta le face periculoase, ci atitudinea celor care cumpără astfel de mașini. Mulți dintre cei care preferă astfel de mașini au o atitudine de șmecher, care nu respectă nici regulile de circulație, nici de bun simț, nici alți conducători. Iar atitudinea lor în trafic este, de multe ori, agresivă și sfidătoare”, explică Titi Aur.

După ce a discutat cu mai mulți specialiști în conducere defensivă, fostul pilot de raliuri a descoperit că cei care conduc o mașină cu volan pe partea dreaptă se asigură prin dreapta mașinii din față pentru a vedea dacă pot face o depășire. Sau intră parțial pe contrasens pentru a avea cât de cât vizibilitate.

„… mașinile cu volan pe dreapta ar trebui interzise”

„Părerea mea este că mașinile cu volan pe dreapta ar trebui interzise! Politicienii s-au prevalat din motive electorale, că e Cipru, că e Anglia, dar din cauza asta în continuare mor oameni nevinovați pe șosele. Aceste tipuri de mașini, cu excepția celor istorice sau de utilitate publică, ar trebui interzise! Principala problemă e că nu poți face o depășire în condiții de siguranță, deci nu doar că te pui pe tine în pericol, ci și alți oameni nevinovați”, a concluzionat Titi Aur.

Conform datelor de la Poliția Rutieră, până în 2022 au fost înmatriculate în România peste 120.000 de autovehicule cu volan pe partea dreaptă. Anual au loc sute de accidente provocate de șoferi care conduc astfel de mașini. De exemplu, între 2018 și 2020 s-au produs aproape 300 de accidente, în urma cărora 96 de oameni și-au pierdut viața iar alți peste 200 au fost răniți.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide