Ai zăpadă pe mașină? Ce sancțiune riști dacă nu o cureți înainte de a pleca la drum

Autor: Radu Țuțulan 10 dec. 2023 Știri auto
Ai zăpadă pe mașină? Ce sancțiune riști dacă nu o cureți înainte de a pleca la drum

Codul Rutier prevede sancțiuni aspre pentru șoferii care nu curăță vehiculele atunci când s-a depus zăpadă pe mașină, acestea ajungând chiar și la 20 de puncte de amendă.

Siguranța în trafic este importantă pentru toți șoferii. De aceea, nu e suficient că ai curățat parbrizul și geamurile laterale de zăpadă sau gheață.

Legea din România obligă participanții la trafic să curețe în integralitate vehiculele. Pentru că, în cazul în care de pe acestea cad materiale ce pun în pericol circulația, riscă până la 20 de puncte de amendă.

Ce sancțiune riști dacă circuli cu zăpadă pe mașină?

Codul Rutier interzice conducerea unei mașini dacă are numerele de înmatriculare sau înregistrare deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă.

Dacă numărului de înmatriculare nu poate fi citit, șoferul riscă să primească între 2 și 3 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de până la 435 lei.

De asemenea, Codul Rutier interzice circulația mașinilor murdare sau acoperite cu materiale care pot pune în pericol circulația.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră.

Ceea ce înseamnă o amendă până la 2.900 lei, dacă circuli cu mașina acoperită de zăpadă.

Ai voie să montezi coarne de ren pe mașină?

Cei care vor să monteze coarne de ren pe mașină, trebuie să fie atenți ca acestea să nu afecteze vizibilitatea.

Conform legii, este interzisă să lipești sau să acoperi parbrizul sau luneta. Practic, orice obiect, abțibild sau folie care estompează vizibilitatea în față sau în spate se sancționează cu amendă.

Dar, dacă sunt prinse pe lateral, astfel încât să nu împiedice vederea, coarnele de ren pot fi montate pe mașină.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide