Alianța Renault – Nissan – Mitsubishi se reorganizează. Francezii rămân cu 15% dintre acțiunile Nissan

Autor: Adrian Somai 27 iul. 2023 Știri auto
Alianța Renault – Nissan – Mitsubishi se reorganizează. Francezii rămân cu 15% dintre acțiunile Nissan

De-a lungul anilor, tensiunile din cadrul Alianței Renault – Nissan – Mitsubishi au reprezentat un obstacol în dezvoltarea parteneriatului și au avut consecințe financiare negative pentru toți cei implicați. Pe parcursul conducerii lui Carlos Ghosn, francezii au obținut o poziție dominantă în alianță, ceea ce a dus la eforturi din partea celor de la Nissan de a restabili echilibrul în parteneriat, folosind diverse strategii.

Acum, Alianța Renault – Nissan – Mitsubishi anunță o nouă organizare, mult mai echilibrată în ceea ce privește schimbul de acțiuni. Potrivit președintelui Alianței, Jean-Dominique Senard, noile acorduri semnate marchează începutul unui nou capitol al colaborării. Aceste acorduri consolidează parteneriatul lor pe termen lung și au ca scop „maximizarea creării de valoare pentru fiecare membru”. În plus, se pune un accent deosebit pe o nouă formă de guvernare echilibrată, transparentă și eficientă.

Ca parte a noului plan de cooperare, potrivit Economica, Nissan și-a anunțat intenția de a deveni un investitor strategic în divizia Ampere a Renault, care se ocupă de întreaga activitate legată de mașinile electrice ale francezilor. În urma acestui acord, Nissan s-a angajat să investească până la 600 de milioane de euro în Ampere, obținând astfel statutul de investitor strategic și asigurându-și un loc în consiliul de conducere al acestei entități.

Nissan va investi în Ampere până la 300 de milioane de euro

„Această oportunitate de investiție se aliniază cu strategia de electrificare a Nissan, creând multiple beneficii potențiale și sinergii care completează propriile obiective și inițiative ale Nissan în Europa și pe alte potențiale piețe”, au transmis cu această ocazie șefii Alianței.

Potrivit noului acord, atât Renault, cât și Nissan vor deține participații egale de 15% din acțiunile celuilalt partener. Astfel, francezii de la Renault vor transfera 28,4% din acțiunile deținute acum la Nissan într-un fond francez, „unde acțiunile încredințate vor fi votate neutru, sub rezerva unor excepții limitate”. Chiar și fără a mai avea poziția dominantă din trecut în conducerea Nissan, francezii vor beneficia în continuare pe deplin de drepturile economice aferente acestui pachet.

„Odată cu încheierea acordurilor definitive, am intrat în noua fază de colaborare cu Renault și Mitsubishi Motors în domenii de inovare reciproc avantajoase. Acest lucru va crea valoare suplimentară prin inițiative aliniate cu planul Ambition 2030 și strategia de electrificare a Nissan”, a declarat Makoto Uchida, președinte și CEO al Nissan.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide