Amendă, dacă ai parcat pe trotuar, în fața casei! Sancțiunea poate fi emisă pe loc

Autor: Radu Țuțulan 07 sept. 2023 Știri auto

Toți șoferii trebuie să fie atenți, pentru că pot primi amendă chiar dacă au parcat în fața casei, pe trotuar, iar Poliția le poate transmite sancțiunea pentru parcare neregulamentară și prin poștă.

Marile orașe din toată lumea, nu doar cele din România, se confruntă cu o lipsă acută a locurilor de parcare. De aceea, șoferii de multe ori își lasă mașina pe unde pot. Inclusiv pe trotuar.

Și, în general, nu este nicio problemă dacă parchezi pe trotuar. Dar, atenție la spațiul pe care îl lăsați pietonilor.

Amendă, dacă ai parcat pe trotuar în fața casei

Codul Rutier 2023 interzice oprirea sau staționarea în anumite zone sau intervale orare. Aceste zone sunt semnalizate prin indicatoare amplasate vizibil.

Pentru a evita astfel de restricții, unii conducători urcă mașinile pe trotuar.

Numai că Art. 72 din OUG nr. 195/2022, privind circulația pe drumurile publice, interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate.

Practic, șoferul este obligat să lase un spațiu de minimum un metru pentru circulația pietonilor.

Astfel, poți fi amendat chiar dacă ai parcat pe trotuar, în fața casei.

Poliția îi poate sancționa pe cei care parchează neregulamentar cu până la 870 de lei, la care se adaugă şi puncte de penalizare pe carnet.

Cât este amenda pentru parcare neregulamentară

Sancțiunea minimă pentru parcare neregulamentară este de două puncte de amendă. Și cum în 2023 punctul de amendă a rămas plafonat la 145 de lei, înseamnă o sancțiune de 290 de lei. Amenda maximă e de 435 de lei. În plus, șoferul va primi între două și puncte de penalizare.

Dar, conducătorul auto poate fi sancționat și pentru staționare neregulamentară. În această situație, legislația prevede o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, plus trei puncte de penalizare.

Aceleași amenzi se vor aplica și dacă se va parca sau staționa pe spațiul verde.

În cazul staționarii sau parcării pe autostradă, în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate, conducătorul auto riscă o amendă de 870 de lei.

Cum te poate sancționa Poliția

Amenda poate fi emisă pe loc, dacă agentul de la Poliția Locală sau ofițerul de Poliție te surprind la autoturism.

Altfel, Poliția Locală îți va lăsa un aviz în parbriz, prin care va cere proprietarului să transmită cine a condus mașina și a parcat-o acolo. Iar dacă acesta nu va răspunde în 3 zile, autoritățile locale îi vor trimite prin poștă o somație.

De asemenea, în București de exemplu, șoferii care au parcat neregulamentar sau „au uitat” să plătească parcarea, vor primi amenda de la Primăria Capitalei prin poștă, însoțită și de o fotografie cu data, ora și locul unde au fost surprinși.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide