Amendă record acordată unui șofer din Timiș pentru un transport neobișnuit

Autor: Radu Țuțulan 25 sept. 2023 Știri auto

Un bărbat din județul Timiș, care mergea din casă în casă pentru a colecta diverse materiale feroase, a primit o amendă record și i-a fost confiscată mașina.

Cine oare nu a auzit, măcar o dată, „Fiare vechi, cumpăr! Fiare vechi”? Mai ales în orașele mari, unde aceste strigături au devenit ceva obișnuit de mai bine de 30 de ani.

Ei bine, un bărbat din județul Timiș, care avea această îndeletnicire, nu s-a gândit niciodată cât de mult îl va costa.

Iar amenda nu a fost aplicată pentru că șoferul striga „Fiare vechi, cumpăr!”. Și nici pentru că deranja oamenii sau perturba traficul.

Amendă record pentru că a colectat fier vechi

Șoferul a primit o amendă de 70.000 de lei pentru că a colectat fier vechi și l-a transportat fără autorizație.

În urma verificărilor, comisarii GNM Timiș (Garda Națională de Mediu Timiș) au constatat că autovehiculul transporta deșeuri metalice feroase fără a deține documente de transport, aceste deșeuri provenind din colectarea din poartă în poartă, fără autorizație de mediu”, se precizează într-un comunicat al Gărzii de Mediu Timiș, citat de expressdebanat.ro.

Practic, comisarii de mediu au stabilit că bărbatul colecta fierul din poartă în poartă. Și pentru că nu era autorizat să facă asta, pe lângă amendă, i-a fost confiscată și mașina.

De asemenea, și fierul vechi adunat de bărbat până în acel moment a fost confiscat.

De ce a fost șoferul amendat

Conform legii, persoanele fizice sau juridice care dețin sau produc un anumit tip de deșeuri, periculoase pentru mediul înconjurător, au obligația de a le elimina în condiții de siguranță.

Ceea ce înseamnă că anumite deșeuri feroase trebuie obligatoriu colectate și transportate de o firmă autorizată.

Dar cea mai mare sancțiune se aplică pentru abandonarea, incendierea sau eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate.

Constituie contravenție și se sancționează […] cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice”, conform Art. 62, alin. 1(b) din OUG 92/2021.

Așadar, cei care adună deșeuri feroase, folosind metoda clasică ce implică și strigătura „Fiare vechi, cumpăr!”, ar trebui să obțină întâi o autorizație de mediu. Apoi, să investească într-un vehicul care să îndeplinească normele impuse de lege. Și, totodată, să încheie un contract cu o firmă autorizată să distrugă deșeurile periculoase.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Politia Romana


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide