Analiză Autovit: În România a fost vândut un număr record de mașini electrice în 2022

Autor: Andreea Ditcov acum 4 săptămâni Știri auto

Anul 2022 a adus o premieră în România, fiind anul cu cele mai multe mașini electrice vândute.

Vânzările de mașini electrice au atins în România un record în anul 2022, depășind pragul de 10.000 de unități, se arată într-un comunicat Autovit.

Spre deosebire de anul 2021, vânzările din 2022 au fost de trei ori mai mari, iar Dacia Spring a fost în topul preferințelor românilor. Fiind primul an întreg după lansare în care a fost comercializată, Spring a deținut peste 50% din vânzările din anumite luni ale anului.

Mașinile diesel au pierdut teren în fața celor electrice

Tendința șoferilor români de a opta pentru autoturisme ecologice, cu mai puține emisii se vede și în oferta mai mică pentru mașini diesel. Mașinile pe motorină au reprezentat sub 15% din totalul mașinilor noi vândute în anul 2022.

Numărul de mașini noi, fie electrice sau pe combustie, înmatriculate în 2022 a reprezentat o creștere de 7%, în total fiind vorba de 129.328 de unități. Luna cu cele mai puține înmatriculări a fost aprilie, cu doar 8.469 de vehicule înregistrate, de vină fiind războiul început în Ucraina în februarie 2022, oamenii fiind precauți în acel moment cu achizițiile scumpe sau costisitoare.

Piața auto încă nu a ajuns la nivelul pre-pandemic. Mașinile la mâna a doua scad în preferințe

Față de perioada dinaintea pandemiei, piața auto a mașinilor noi a scăzut cu 20% față de 2019, sau cu aproape 33.000 de unități mai puțin. Diferențele evidente există: dacă în iulie și august 2022 s-au înmatriculat aproximativ peste 12.000 de mașini noi, în aceeași perioadă pre-pandemică volumul a fost aproape dublu, ajungând la 23.177 mașini înmatriculate în august 2019.

Piața de mașini la mâna a doua a avut de suferit, înregistrându-se un număr scăzut de înmatriculări. Anul 2022 cu cel mai mic număr de înmatriculări pe acest segment din ultimii 6 ani. Față de anul 2019, numărul înmatriculărilor de mașini la mâna a doua din import a fost cu aproximativ 120.000 de unități mai mic în anul 2022.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Dacia.ro


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide