Norvegia. Patru din cinci mașini vândute sunt electrice

Autor: Andreea Ditcov 03 ian. 2023 Știri auto

Un procent de 80% dintre autovehiculele noi înmatriculate în Norvegia, în anul 2022, sunt electrice.

În 2022 au fost comercializate 138.265 de maşini electrice noi, acestea reprezentând 79,3% din totalul vânzărilor de vehicule private, notează un comunicat al Consiliului de informare privind traficul rutier. Cea mai mare pondere în rândul mărcilor preferate o are compania Tesla, cu o cotă de piață de 12,2%.

Norvegia este una dintre cele mai progresiste țări în privința parcului auto electric. În 2021 a deținut același record, vânzările de mașini electrice reprezentând 64,5%. În Uniunea Europeană, mașinile electrice au reprezentat 8,6% din înmatriculările de mașini noi în primele nouă luni ale anului 2022, scrie Digi24.ro.

Pe lângă performanța atinsă în ultimii doi ani și reducerea emisiilor create de trafic, Norvegia este un important extractor și exportator de gaze naturale și petrol, având acorduri cu Marea Britanie, Uniunea Europeană și China.

Tesla conduce clasamentul vehiculelor preferate de nordici

Într-un clasament al celor mai populare mașini electrice ale anului 2022 în Norvegia, Tesla Model Y ocupă primul loc, urmată de Volkswagen ID.4 și de Skoda Enyaq.

Deși China este cea mai mare piață de desfacere pentru mașinile electrice, Norvegia are cea mai mare proporție de vehicule electrice raportată la populația totală. În ajutor vin o serie de subvenții care facilitează achiziția unor vehicule electrice.

Scutirile de taxe au un plafon de la 1 ianuarie

Până în prezent, vehiculele electrice au fost scutite de taxe, pentru a încuraja tranziția parcului auto de la motoare clasice pe combustie la cele electrice. Scutirile au costat statul norvegian 39,4 miliarde de coroane (4,0 miliarde de dolari), aceste sume fiind trecute la pierderi, conform Ministerului de Finanțe norvegian, notează News.ro. Însă aceste beneficii vor fi limitate.

De la 1 ianuarie, scutirea de TVA-ul de 25% la cumpărarea unei mașini electrice va fi limitată până la plafonul de 500.000 de coroane norvegiene (sau 47.500 de euro). Orice achiziție mai scumpă de atât va fi taxată și impozitată asemenea oricărui alt autovehicul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide