Anvelopele fabricate din aprilie 2021 vor avea etichete noi. Europa va fi prima regiune care va folosi eticheta pentru aderență

Autor: Marius Vișan 22 apr. 2021 Știri auto

Uniunea Europeană introduce noi etichete pentru anvelopele de iarnă, care le permite cumpărătorilor o diferențiere mai clară a acestora.

Europa va fi prima regiune din lume care va folosi, începând cu 1 mai, eticheta pentru aderență pe gheață pentru anvelope.

Această nouă etichetă cuprinde informații suplimentare despre aderența pe gheață și vine în întâmpinarea cumpărătorilor care își doresc să compare diferite anvelope, oferindu-le acestora posibilitatea de a achiziționa anvelope mai sigure și mai ecologice.

Anvelopele fabricate începând cu luna aprilie 2021 vor fi prevăzute cu etichete noi, care vor începe să fie vizibile treptat pe anvelopele oferite spre vânzare. Acestea vor avea un simbol pentru aderență pe zăpadă și un cod QR către o bază de date europeană extinsă.

Anvelopele all-season, de vară și de iarnă fără ținte vândute în UE au primit primele etichete UE în 2012. Până în prezent, obligativitatea etichetei a fost aplicată doar anvelopelor pentru autoturisme pentru pasageri, SUV-uri și autoutilitare, aceasta indicând rezistența la rulare, aderența pe carosabil umed și zgomotul extern la rulare.

Informațiile de pe etichete trebuie să includă acum și aderența pe zăpadă și gheață, scala anterioară fiind în curs de reînnoire. Totodată, etichetele vor avea și un cod QR. Reglementarea nu se aplică însă în cazul anvelopelor de iarnă cu ținte.

Aproape 90% din amprenta de carbon a unei anvelope provine din utilizarea sa

Din acest motiv companiile fac eforturi pentru a pune la dispoziția consumatorilor anvelope din ce în ce mai ecologice. Comparativ cu anul 2013, rezistența la rulare a anvelopelor a fost redusă în medie cu 8,5%. Rezistența la rulare mai mică înseamnă un consum mai mic de combustibil și emisii mai mici de dioxid de carbon.

În viitor, etichetele pentru anvelope vor deveni tot mai explicite, oferind informații și despre abraziune sau uzură, kilometraj sau durata de viață a anvelopei pe șosea.

Etichetele pentru anvelope au fost reînnoite pentru a facilita alegerea acestora de către cumpărători și pentru a îmbunătăți siguranța la volan. Totodată, obiectivul inițial care se referă la reducerea emisiilor rămâne în continuare valabil.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Nokian


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide