Totul despre aplicația HAMS, care ar putea duce la dispariția polițiștilor de la examenul rutier – VIDEO

Autor: ProMotor 08 nov. 2019 Știri auto

Aplicația HAMS (Harnessing AutoMobiles for Safety), dezvoltată de Microsoft, ar putea duce la dispariția polițiștilor de la examenul rutier. Gigantul software a prezentat un videoclip în care demonstrează capabilitățile aplicației, care se folosește de un smartphone pentru a evalua pregătirea unui cursant în timpul examenului de conducere.

Astfel, cei care fac școala de șoferi și vor să ia carnetul vor fi evaluați în mod diferit la proba practică, denumită și „traseu”, dacă aplicația HAMS va fi adoptată pe scară largă. Principala schimbare va fi aceea că viitorii șoferi nu vor mai susține traseul cu un polițist în mașină.

„Scopul este să monitorizăm șoferul și felul în care acesta conduce mașina. Suntem încredințați că monitorizarea eficientă, care generează un feedback constructiv, reprezintă soluția optimă pentru a promova siguranța rutieră”, spun cei de la Microsoft.

Cei de la Microsoft vorbesc de „dispozitive senzorial ieftine”, în esență un smartphone pe care oricine îl are astăzi în buzunar. Un smartphone dispune de două camere video și de o baterie de senzori pentru a detecta mișcarea și poziția, ceea ce-l face dispozitivul ideal pentru a susține aplicația HAMS.

Telefonul se montează pe centrul parbrizului cu principala cameră video spre șosea și camera frontală spre șofer. Această poziționare permite identificarea corectă a împrejurimilor și supravegherea acțiunilor conducătorului auto. Giroscopul și accelerometrul telefonului oferă informații suplimentare despre reacțiile șoferului și modul în care reacționează în trafic. Aplicația HAMS poate interpreta toate aceste informații și oferă la final o evaluare a competențelor șoferului, oferind în plus sfaturi despre cum se conduce în siguranță.

Aplicația poate elimina polițistul din mașină în timpul examenului, ceea ce asigură un confort suplimentar pentru cel care dă examenul de conducere. În plus, HAMS poate fi folosit pentru managementul flotelor, dar și de către societățile de asigurări, care pot astfel să evalueze mai ușor riscurile în funcție de stilul de conducere al celui de la volan.

Aplicația HAMS a fost dezvoltată de divizia Microsoft Research din India, una dintre țările în care traficul auto este extrem de aglomerat, iar numărul de accidente rutiere este unul extrem de mare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide