Humvee-ul de Transnistria, inspirat de faimosul vehicul de luptă american

Autor: ProMotor 01 iul. 2022 Știri auto

Transnistria a produs vehicule blindate de luptă destul de interesante în ultimul deceniu.

Incapabilă să își înlocuiască inventarul învechit de armament sovietic încă de la proclamarea independenței, la începutul anilor 1990, țara a căutat în schimb să își completeze parcul de vehicule cu o serie de modele de producție proprie. Multe dintre acestea se bazează pe modele deja existente, care sunt apoi modificate pentru a se potrivi unui rol complet nou.

Cel mai recent proiect venit din Transnistria este un vehicul utilitar ușor cu tracțiune pe patru roți, bazat pe un șasiu ce aparținea unui camion vechi. Designul pare să se inspire din faimosul Humvee american, și, în lipsa unui nume mai bun, a fost denumit de cei de le site-ul Oryxspioenkop.com ”Transvee”.

”Transvee” a fost văzut pentru prima dată în timpul unei demonstrații a forțelor speciale în februarie 2022. Modelul a apărut alături de camionul militar off-road GAZ-66, pe al cărui șasiu 4×4 se bazează ”Transvee”. Performanțele sunt probabil similare cu cele ale modelului GAZ-66 din anii 1960, care este apreciat pentru ușurința de întreținere și robustețea sa pe price tip de teren.

Copia din Transnistria a Humvee-ului

Pentru a ușura producția și pentru a menține costurile la un nivel minim, inginerii au încercat să încorporeze cât mai multe componente provenite de la modelul GAZ-66. Interesant este faptul că acest lucru nu include doar șasiul GAZ-66, ci și secțiunea frontală a cabinei. Pentru fiecare ”Transvee” sunt folosite două cabine GAZ-66 separate, cea de-a doua fiind sudată în direcția opusă față de secțiunea frontală.

Nu se cunosc prea multe alte informații despre acest proiect sau despre câte exemplare au fost produse până în prezent. Având în vedere că numărul de camioane GAZ-66 depășește cerințele operaționale ale armatei transnistrene, nu pare improbabil ca producția să ajungă într-o zi la un număr considerabil.

”Transvee” este proiectat în principal pentru transportul de personal și marfă în spatele liniilor de front. Este echipat cu un compartiment de marfă acoperit cu prelată în spate. În timpul exercițiului, ”Transvee” a fost utilizat pentru introducerea unităților de forțe speciale. La fel ca primele versiuni ale Humvee, ”Transvee” nu are protecție blindată și ar trebui să se bazeze pe viteza și mobilitatea sa în teren accidentat pentru a se feri de pericol. ”Transvee” are un post de tragere dotat cu o mitralieră ușoară.

Despre Humvee

Humvee sau HMMWV (din engleză High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) este un vehicul militar 4×4 creat de AM General. În principal este folosit de către Forțele Armate ale Statelor Unite, dar este folosit și de numeroase alte țări și organizații, chiar și în domenii civile. Seria Hummer a fost inspirată de Humvee.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Oryxspioenkop.com



Comentarii
Inchide