COTAR: Firmele de asigurări s-au îmbogățit în pandemie, dar refuză plata la timp a daunelor

Autor: George Cristea 02 mart. 2021 Știri auto

Un memoriu adresat de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) ministrului Finanțelor și Parlamentului arată că firmele de asigurări s-au îmbogățit în pandemie, dar cu toate acestea refuză plata daunelor.

Intră în Galeria FOTO

Efectele perioadei de carantină asupra pieței asigurărilor auto au fost benefice – numărul accidentelor rutiere a scăzut, la fel și cel al dosarelor de daună. Astfel, în anul 2019 numărul dosarelor de daună RCA a fost de aproximativ 393.000, iar în anul 2020 nu a depășit 300.000 – cu aproape 100.000 mai puține (echivalentul unui trimestru).

La o valoare medie a daunei raportate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (AFS) de 5.532 de lei, rezultă că firmele de asigurări ar fi trebuit să achite daune totale de 1,659 miliarde de lei. Tot AFS anunță și cât au câștigat companiile de asigurări anul trecut de pe urma contractelor RCA – aproape 4 miliarde de lei. Rezultă o diferență pozitivă pentru asiguratori de peste 2,3 miliarde de lei.

Firmele de asigurări s-au îmbogățit în pandemie: Cum s-a reflectat asta în activitatea acestora

„Din raportările ASF aflăm că, în realitate, lucrurile sunt cu mult mai grave. Mai puțin de jumătate din dosarele de daună sunt achitate în termenul legal. Procentul de dosare de daune achitate în termen scade de la trimestru la trimestru, în condițiile în care numărul de dosare de daună a scăzut considerabil anul trecut. Cu toate acestea, prețul RCA continuă să crească artificial”, a declarat Vasile Ștefănescu, Președinte COTAR.

Cu alte cuvinte, chiar și în condițiile în care diferența dintre venituri și cheltuieli a crescut semnificativ, companiile de asigurări încă amână nejustificat plata daunelor. Perioada de aproximativ trei luni în care traficul rutier a fost practic inexistent a adus astfel beneficii companiilor de asigurări, care nu s-au reflectat în tarifele RCA și nici în calitatea serviciilor prestate pentru șoferi.

De altfel, piața asigurărilor RCA este dominată de două companii care împreună cumulează trei sferturi din numărul reclamațiilor din sistem. O astfel de distorsionare a pieței a determinat autoritățile să reconsidere întregul domeniu al asigurărilor RCA și să vorbească de introducerea decontării directe.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide