ATENȚIE: Se fură catalizatoare auto!

Autor: Mihai Morcovescu 30 oct. 2021 Știri auto

Chiar și într-o țară precum Japonia, unde este una dintre cele mai scăzute rate ale criminalității din lume, se mai fură din când în când din mașini, și anume catalizatoare auto. S-a întâmplat recent într-o localitate situată în apropiere de sediul gigantului Toyota.

Polițiștii niponi din Nagakute, o localitate din cadrul prefecturii Aichi, s-au confruntat cu un furt mai puțin obișnuit. Astfel, a fost raportată dispariția unei mașini hibrid Toyota Prius, care ulterior a fost găsită abandonată… fără catalizator!

De ce se fură catalizatoare auto?

Catalizatorul sau convertorul catalitic este acel dispozitiv de control al emisiilor de eșapament care transformă gazele toxice și poluanții din gazele de eșapament dintr-un motor cu combustie internă în poluanți mai puțin toxici prin catalizarea unei reacții redox.

Ținând cont de acest lucru și în contextul în care prețul metalelor folosite în industria auto au crescut foarte mult în ultimii ani, catalizatoarele reprezintă mai nou o țintă preferată a hoților din toată lumea, în special a celor din Statele Unite ale Americii și din Marea Britanie.

Poate vă întrebați de ce tocmai catalizatoare auto? Ei bine, această piesă conține rodiu și paladiu, două dintre metalele din grupa platinei. Deși un convertor catalitic conține doar câteva grame din fiecare dintre aceste metale, cantitatea este suficientă pentru a stârni interesul hoților.

Prețul rodiului, un metal extrem de rar, a crescut începând cu a doua jumătate a anului 2020, ajungând la un preț-record de aproape 30.000 de dolari per uncie în luna martie 2021, adică de cinci ori mai mare comparativ cu prețul din aceeași perioadă a anului precedent.

Un amănunt extrem de important este acela că atât rodiul, cât și paladiul valorează mai mult decât aurul, care este tranzacționat la un preț de circa 1.800 de dolari per uncie.

Japonezii se „mulțumesc” să fure și cupru

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Prețul metalelor din grupul platinei utilizate într-un singur catalizator a crescut de la circa 100 de dolari în urmă cu trei ani până la 400-800 de dolari în prezent. Reciclatorii plătesc de obicei între 50 și 250 de dolari pentru convertoarele catalitice uzate.

Cu toate acestea, hoții din Japonia merg din ce în ce mai mult pe cupru. Dovadă, cele 743 de furturi înregistrate în luna august în toată țara, care se traduc printr-o creștere cu, atenție, 80% comparativ cu anul 2020!

În Sagamihara, un oraș situat la sud-vest de Tokyo, în luna mai 2021, au fost furate peste 130 de robinete de apă din cupru, în timp ce în Nagoya au fost raportate 13 furturi de apometre între lunile iunie și septembrie.

Prețul cuprului a atins în luna mai un maxim istoric de peste 10.700 de dolari pe tonă. A urmat o ușoară scădere, însă pe la jumătatea lunii octombrie a sărit din nou de pragul de 10.000 de dolari pe tonă. În momentul de față, prețurile la rodiu și paladiu sunt în scădere, însă ar putea crește din nou în contextul unor livrări încă limitate, dacă industria auto își va reveni.

Autoritățile japoneze au anunțat că vor demara o anchetă la nivel național pentru a afla cum sunt revândute catalizatoarele furate. În acest sens, agenții economici vor trebui să furnizeze informații referitoare la identitatea celor de la care achiziționează aceste piese și să țină o evidență a tuturor tranzacțiilor.

Sursa: Nikkei Asia

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide