Au voie șoferii să conducă mașina pe trotuar? În ce situații se consideră încălcare a Codului Rutier

Autor: Radu Țuțulan 17 ian. 2024 Știri auto
Au voie șoferii să conducă mașina pe trotuar? În ce situații se consideră încălcare a Codului Rutier

Pentru a ocoli aglomerația și a ajunge mai repede la semafor, sunt șoferi care părăsesc drumul și circulă cu mașina pe trotuar. Iată ce prevede Codul Rutier și în ce situații se consideră aceasta o încălcare a legii.

Circulația pe drumurile publice este stabilită foarte clar de Codul Rutier. Ceea ce unii șoferi nu știu, însă, e că legea circulației stabilește și regulile în care pot fi utilizate trotuarele.

Astfel, se pedepsește parcarea pe trotuar, de exemplu, dacă prin asta se împiedică circulația pietonilor.

Amendă, dacă ai parcat pe trotuar în fața casei

Codul Rutier interzice oprirea sau staționarea în anumite zone sau intervale orare. Aceste zone sunt semnalizate prin indicatoare amplasate vizibil. Pentru a evita astfel de restricții, unii conducători urcă mașinile pe trotuar.

Numai că Art. 72 din OUG nr. 195/2022, privind circulația pe drumurile publice, interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate.

Practic, șoferul este obligat să lase un spațiu de minimum un metru pentru circulația pietonilor. Astfel, poate fi amendat chiar dacă a parcat pe trotuar, în fața casei.

Poliția îi poate sancționa pe cei care parchează neregulamentar cu până la 6 puncte de amendă, ceea ce înseamnă o sumă maximă de 990 de lei.

Ai voie să circuli cu mașina pe trotuar?

Șoferii care circulă pe trotuar pentru a ocoli aglomerația și a ajunge mai repede la semafor, încalcă legea rutieră.

Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, părţile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte”, prevede Art. 100 din legea circulației.

Numai în cazul în care drumul nu este amenajat corespunzător sau există un obstacol, șoferii pot urca pe trotuar cu mașina. Dacă vor să parcheze, iar zona amenajată corespunzător se află pe trotuar, atunci șoferii au dreptul, de asemenea, de a părăsi drumul și a conduce pe zona destinată pietonilor.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind circulația pe benzi”, mai stabilește Codul Rutier.

Astfel, șoferii care circulă cu mașina pe trotuar riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 990 lei și 1.320 lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide