Ai voie să faci viraj la dreapta dacă semaforul verde intermitent este stins? Ce prevede legea rutieră

Autor: Radu Țuțulan 14 ian. 2024 Știri auto
Ai voie să faci viraj la dreapta dacă semaforul verde intermitent este stins? Ce prevede legea rutieră

Sunt șoferi pe care semaforul verde intermitent la dreapta îi pune în dificultate pentru că nu știu exact cum se aplică legea rutieră în astfel de intersecții. De exemplu, poți efectua virajul în condițiile în care acest semafor este stins?

Primele semafoare rutiere au apărut în America, la începutul anilor 1900, în orașul Salt Lake City. Acestea aveau doar două culori, roșu și verde, fiind acționate manual, cu ajutorul unui întrerupător, care aprindea una dintre cele două lumini.

Dispozitivul s-a dovedit foarte util, astfel că a fost adoptat, perfecționat și acum îl întâlnim în intersecțiile din toată lumea.

Când culoarea este roșie, înseamnă că trebuie să te oprești. Dacă e verde, ai dreptul să treci. Dar, pentru a fluidiza circulația în anumite intersecții, a fost conceput și semaforul verde intermitent.

Regula semaforului verde intermitent la dreapta

În principiu, regula semaforului verde intermitent la dreapta este simplă. Ai voie să pătrunzi în intersecție, dacă virezi la dreapta, după ce acorzi prioritate pietonilor și celorlalte vehicule.

Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”, se precizează în Art. 59 (4) din legea circulației.

Dar, în practică, sunt destul de mulți șoferi care se încurcă în aceste situații. Fie nu acordă prioritate pietonilor, fie celorlalți șoferi. Fie blochează banda de viraj la dreapta, ei mergând înainte.

E vinovat ce-l care blochează banda de viraj la dreapta?

Dacă drumul este prevăzut cu o bandă specială pentru viraj la dreapta și aceasta e marcată corespunzător, atunci șoferii care o blochează sunt vinovați.

Pentru că dacă banda e marcată cu simbolul de săgeată la dreapta, înseamnă că doar cei care fac acest viraj au dreptul să circule pe ea.

Dar, sunt situații în care banda nu e deloc marcată sau are o săgeată înainte și la dreapta. Ceea ce înseamnă că atât cei care urmează să facă un viraj la dreapta cât și cei care vor merge pe direcția înainte au dreptul să o folosească.

Și mai e cazul în care drumul are o singură bandă pe sens. Ceea ce înseamnă că cei care merg înainte nu au cum să se dea din calea celor care vor vira la dreapta. Deci, nici în această situație nu poate fi considerat vinovat cel care blochează banda.

Ai voie să faci viraj la dreapta dacă semaforul verde intermitent este stins?

Dacă semaforul verde intermitent este stins, atunci șoferii trebuie să se orienteze după semnalul semaforului principal. Sau după indicatoarele rutiere amplasate în acea intersecție.

Iar în cazul în care nu există niciun indicator, atunci se aplică regula priorității de dreapta. Adică, trebuie să acorde prioritate tuturor vehiculelor care pătrund în intersecție din partea dreaptă.

Pot fi situații când, de exemplu, autoritățile au stabilit ca semaforul verde intermitent să funcționeze doar între anumite ore, când e mai aglomerat. Sau să se activeze în raport cu alte indicatoare luminoase.

Astfel, dacă semaforul principal este „roșu”, iar cel verde intermitent e stins, înseamnă că nu ai dreptul de a face virajul la dreapta, chiar dacă acorzi prioritate de trecere celor care au acest drept.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide