Audi a anunțat că intră în Formula 1 din sezonul 2026. Pentru ce echipă va furniza motoare?

Autor: Mihai Morcovescu 26 aug. 2022 Știri auto

Producătorul german de automobile Audi a anunțat oficial că va intra în Formula 1 începând cu sezonul 2026. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă care precedat Marele Premiu al Belgiei, care se va desfășura în acest week-end pe legendarul circuit de la Spa-Francorchamps.

Marca din Ingolstadt va pătrunde în Campionatul Mondial în calitate de furnizor de motoare. Nemții vor dezvolta un propulsor hybrid propriu la centrul Audi Sport din Neuburg an der Donau.

Este pentru prima dată după mai bine de un deceniu când un grup motopropulsor destinat monoposturilor de Formula 1 va fi construit în întregime în Germania. După cum se știe, în 2026 regulamentul tehnic în ceea ce privește motoarele folosite în F1 va fi modificat odată cu debutul celei de-a doua ere hibrid.

Cel mai probabil, Audi va furniza motoare pentru Sauber

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

După o perioadă foarte îndelungată de zvonuri, cei de la Audi și-au anunțat în mod oficial pătrunderea în Formula 1. Constructorul german nu va participa, însă, în „Marele Circ” cu propria echipă de uzină, ci va deveni furnizor de motoare pentru anumite echipe de pe grilă.

„Motorsportul face parte din ADN-ul Audi. Noile reguli tehnice, care vor intra în vigoare din 2026, se vor concentra pe o mai mare electrificare și pe combustibili sustenabili. În afară de plafonul existent privind costurile pentru echipe, în 2023 va fi introdus un plafon de cost pentru producătorii de motoare”, a declarat Markus Dusmann, președintele Consiliului de Administrație al Audi AG.

Astfel, Audi va deveni cel de-al cincilea furnizor de propulsoare din F1. În clipa de față, monoposturile folosesc grupuri motoăpropulsoare oferite de Ferrari, Mercedes-Benz, Red Bull Powertrains și Renault.

Viitoarele propulsoare vor păstra actuala configurație V6 de 1,6 litri. Dar, acestea vor fi alimentate exclusiv cu un tip de combustibil sustenabil și ecologic. În plus, puterea oferită de partea electrică a ansamblului va crește semnificativ. În total, motoarele vor dezvolta fi capabile să livreze peste 1.000 CP. 50% din bagajul de putere va proveni de la unitatea electrică.

Până acum nu a fost făcut un anunț oficial în privința echipei care va beneficia de motoarele Audi. Conform celor mai noi informații care circulă în industrie, Sauber va fi team-ul care va folosi grupurile motopropulsoare din Ingolstadt. Oficialii Audi au precizat că vor anunța partenerul alături de care vor concura în Formula 1 până la finalul anului curent.

În curând este așteptat un anunț similar și din partea mărcii Porsche. Aceasta va furniza motoare pentru echipa Red Bull începând din 2026.

Sursa: Audi

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Audi


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide