Audi a dezvăluit noul concept electric Urbansphere (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 19 apr. 2022 Știri auto

Producătorul german de automobile Audi a dezvăluit primele fotografii și informații oficiale cu noul concept electric Urbansphere. Acesta este cel de-al treilea prototip din seria experimentală Sphere, după roadster-ul Skysphere și sedanul de mari dimensiuni Grandsphere, prezentate în 2021.

Vehiculul electric futurist cu siluetă de minivan este proiectat pentru a fi utilizat în mega-orașele viitorului.

Audi Urbansphere este în același timp un lounge și un birou pe roți

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Noul concept din seria Sphere este rodul colaborării dintre studiourile de design Audi de la Ingolstadt și Beijing. Minivan-ul electric este un vehicul care va fi ideal pentru mega-orașele viitorului de pe întregul glob.

În ceea ce privește dimensiunile, Urbansphere nu este chiar un vehicul urban. El măsoară 5,51 metri în lungime, 2,01 metri în lățime și 1,78 metri în înălțime. Ampatamentul măsoară 3,40 metri.

Din punct de vedere estetic, noul concept cu emisii zero afișează, ca și predecesorii săi, liniile noului limbaj de design „organic”. Urbansphere are siluetă de monovolum, un parbriz foarte înclinat și roți de 24 de inch.

De asemenea, grila singleframe Audi a fost revizuită și acum este digitală și complet închisă. Aceasta este folosită pentru comunicarea cu alte vehicule autonome prin intermediul luminilor LED.  Această tehnologie se numește Audi Light Canvas.

Cei de la Audi spun că Urbansphere este mai mult decât un concept. Vehiculul este descris ca un lounge pe roți sau un birou mobil. Accentul se pune în primul rând pe confortul pasagerilor în acest automobil autonom de nivel 4.

Urbansphere oferă conducere autonomă de nivel 4

Cabina lui Audi Urbansphere poate găzdui până la patru adulți. Accesul în acest lounge pe roți este facilitat de lipsa montantului B. În plus, portierele din spate au sistem de deschidere inversă (suicide doors). În timpul călătoriei, pasagerii se pot relaxa pe cele patru scaune individuale cu sistem audio integrat.

Acestea au două moduri – Relax și Entertain – cu diferite grade de înclinare și de rotire. De asemenea, scaunele sunt prevăzute cu extensii pentru picioare care le transformă în adevărate șezlonguri.

Ocupanții locurilor posterioare au la dispoziție și un ecran din sticlă OLED retractabil pe care pot urmări filme. De asemenea, mașina este dotată cu ochelari VR (stocați în portiere), dar și cu un accesoriu unic, inspirat de cultura chineză. Este vorba despre Audi Light Umbrella, care este o umbrelă iluminată.

Atunci când mașina rulează în modul autonom, volanul, pedalierul și instrumentarul de bord convențional „dispar” în planșa de bord. Nu există ecrane, informațiile fiind proiectate pe suprafețele din lemn situate sub parbriz. Totodată, consola centrală oferă un dozator de apă și pahare.

Panourile de control pentru toți pasagerii sunt integrate în cotierele scaunelor. Acestea rămân ascunse atunci când nu sunt utilizate. Prototipul vine cu tehnologie de detectare a stres-ului, care folosește un scanner facial și un analizor de voce. Sistemul oferă idei de relaxare.

Ocupanții mașinii pot folosi sistemul de infotainment fie de la butoane, fie cu ajutorul comenzilor vocale sau a gesturilor. În același timp, sistemul urmărește privirea pasagerilor, iar dacă aceștia doresc, pot să interacționeze cu sistemul fără să atingă vreo suprafață. Pentru tapițerie, Audi a folosit materiale sustenabile și culori cât mai plăcute din punct de vedere vizual.

Peste 400 CP și autonomie de 750 de kilometri

Noul concept Audi Urbansphere este dezvoltat pe platforma PPE a companiei germane. Asta înseamnă că folosește două motoare electrice, care livrează împreună o putere maximă de 401 CP și 690 Nm de cuplu. Sistemul de tracțiune integrală quattro poate dezactiva oricare dintre motoare atunci când este necesar pentru a îmbunătăți consumul de energie.

Conform informațiilor oficiale, pachetul este completat de o baterie cu capacitatea de 120 kWh. Aceasta oferă o autonomie de până la 750 de kilometri cu o singură încărcare în ciclu WLTP. Conceptul dispune de tehnologie de încărcare la 800 de volți.

Aceasta permite o capacitate de încărcare rapidă de până la 270 kW, oferind o autonomie de 300 de kilometri în doar 10 minute. Încărcarea de la 5% la 80% durează mai puțin de 25 de minute.

Sursa: Audi

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Audi


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide