Automobile Dacia, creștere substanțială a profitului în 2022

Autor: Adrian Somai 22 mart. 2023 Știri auto

Anul 2022 s-a dovedit a fi un an excelent din toate punctele de vedere pentru uzina Dacia de la Mioveni, cifra de afaceri a companiei Automobile Dacia înregistrând o creștere cu 20 de procente în raport cu anul anterior. Acest rezultat nu ar fi fost posibil fără o creștere a cifrei de producției de automobile și piese de schimb.

Potrivit datelor analizate de Profit.ro, uzina Dacia de la Mioveni a înregistrat venituri din exploatare în valoare de 25.7 miliarde de lei în 2022, cu 20% mai mult decât în anul precedent. Astfel, profitul din exploatare a ajuns la o valoare de 624 de milioane de lei. În aceste condiții, profitul brut a fost de 650 de milioane de lei, în creștere cu aproape 27% față de cel raportat cu un an în urmă. Profitul net raportat de Automobile Dacia a fost, așadar, de 527 de milioane de lei, cu 5.8% mai mare decât în 2021.

Vânzările de automobile și componente s-au dovedit a reprezenta cea mai importantă parte din veniturile Automobile Dacia, acestea asigurând nu mai puțin de 90% din totalul veniturilor. La rândul lor, veniturile din exporturi au reprezentat mai mult de 90% din această activitate, ajungând la o valoare de 21.18 miliarde de lei dintr-un total de 23.1 miliarde de lei.

Peste 200.000 de SUV-uri Duster vândute

Limitându-ne, așadar, la automobilele produse în cadrul uzinei Dacia de la Mioveni, constructorul român a vândut un număr de 213.995 de unități ale SUV-ului Duster, în creștere considerabilă față de anul precedent.

Lucrurile nu au stat prea bine pentru Sandero, care a fost vândut într-o pondere foarte mică. Mai exact, 2.901 unități care au fost destinate pieței locale. Modelul Logan a fost vândut într-un volum de 25.212 unități, o cifră similară cu cea înregistrată cu un an în urmă. În total, uzina Dacia din Mioveni a vândut 314.150 de mașini în 2022, cu 22.1% mai multe decât în anul precedent.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide