Dacia rămâne cel mai mare exportator al țării! Industria auto e motorul economiei românești

Autor: Radu Țuțulan 22 sept. 2023 Știri auto

Conform Institutului Național de Statistică (INS), Automobile Dacia a fost și în 2022 cel mai mare exportator al țării, industria auto fiind, de altfel, motorul economic al României.

Industria auto rămâne în topul celor mai mari exportatori ai României în 2022.

Potrivit datelor transmise către Economedia.ro de INS, Dacia, Ford și Star Assembly sunt cei mai mari exportatori din România.

Automobile Dacia rămâne cel mai mare exportator

Dacia a fost și în 2022 cel mai mare exportator al României. Uzina de la Mioveni este urmată de Ford Otosan România, care produce automobilele Ford la Craiova.

Iar pe poziția a treia este Star Assembly, din Sebeș, filiala deținută integral de compania germană Mercedes-Benz AG.

După industria auto, în topul celor mai mari exportatori se numără companii din industria energiei: Rompetrol Rafinare și OMV Petrom.

În top 10 se regăsește o singură companie de stat: Transelectrica.

În 2022, valoarea totală a exporturilor primelor zece companii a ajuns la 16,1 miliarde euro. Ponderea este de 17,6% din totalul exporturilor.

În ceea ce privește primele 20 de companii, valoarea cumulată a exporturilor a ajuns la 23,4 miliarde euro. Asta înseamnă mai multe de un sfert (25.5%) din totalul exprturilor.

În total, exporturile României au însumat anul trecut 91,9 miliarde euro. În creștere cu 23% față de 2021, când valoarea totală a exporturilor a fost de 74,7 miliarde euro.

Anul 2022 a fost mai bun și față de 2020, când valoarea totală a exporturilor însuma 62,1 miliarde euro.

Sandero și Duster, printre cele mai vândute mașini din Europa

Modelele Dacia Sandero și Dacia Duster sunt printre cele mai bine vândute mașini din Europa.

Sandero s-a comercializat în prima jumătate a anului 2023 în peste 123.400 de unități. Ceea ce plasează modelul pe locul doi în Europa, la mică distanță de Tesla Model Y, care a înregistrat 126.565 de unități vândute.

Duster s-a clasat pe locul 10 în acest top al celor mai vândute mașini în primele 6 luni din 2023. Modelul s-a comercializat în aproape 87.000 de unități, ceea ce reprezintă o creștere de 18% față de perioada similară din 2022.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide