Autostrada A3 Ploiești Brașov mai parcurge o etapă. Care este stadiul lucrărilor

Autor: George Cristea 10 feb. 2021 Știri auto

Autostrada A3 Ploiești Brașov mai parcurge o etapă: ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat finalizarea licitației pentru realizarea studiului de fezabilitate. Până la construcția autostrăzii, Drulă a promis măsuri de ameliorare a traficului pe Valea Prahovei.

Intră în Galeria FOTO

Autostrada Ploiești Comarnic Brașov este cerută insistent de locuitorii din zona de sud a țării, care s-au săturat să piardă ore în șir în ambuteiajele de pe Valea Prahovei. Chiar dacă primele planuri ale autostrăzii au fost făcute acum 16 ani, în acest moment toate procedurile trebuie reluate de la zero pentru că Valea Prahovei s-a schimbat semnificativ.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă anunță că a fost finalizată licitația pentru desemnarea companiei care va realiza noul studiu de fezabilitate al autostrăzii. Pasul următor ar fi semnarea contractului cu firma de proiectare care urmează să înceapă lucrările pentru realizarea studiilor geologice, topografice și hidrologice. Cătălin Drulă are așteptări mari de la compania câștigătoare.

„Ne așteptăm – și am pus asta foarte clar în vedere proiectantului – ca din acest contract să obținem:

  1. O documentație tehnică de calitate, cu studii de teren (geologice, topografice, hidrologice, etc) făcute temeinic.
  2. Soluții tehnice moderne, demne de anul 2021. Cu tuneluri la Bușteni și la Sinaia, nu cu traseu “la zi”, prin mijlocul stațiunilor.
  3. Livrarea documentației pe sectoarele critice pe un calendar accelerat.

Ploiești-Brașov este o autostradă cu mult întârziată, iar lipsa ei duce la aglomerația infernală de pe Valea Prahovei”, a scris Cătălin Drulă pe pagina sa de Facebook.

Autostrada A3 Ploiești Brașov mai parcurge o etapă. Când va dispărea aglomerația de pe DN1

Ministrul Transporturilor promite că va fluidiza traficul pe Valea Prahovei, în măsura în care acest lucru va fi posibil, prin realizarea unor amenajări suplimentare pe DN1. Acestea se vor face înainte de construirea autostrăzii A3 Ploiești Brașov.

„Până vom putea circula pe A3 între Ploiești și Brașov, există o serie de soluții pe care vrem să le implementăm împreună cu autoritățile locale, pentru fluidizarea traficului: construirea unor pasarele pietonale acoperite, cu lifturi sau scări rulante și modernizarea celor existente; sensuri giratorii și pasaje la Sinaia, Bușteni, Azuga, Predeal; o parcare nouă la Bușteni, în centru, astfel încât benzile de circulație să nu mai fie blocate de mașini care staționează”, a mai anunțat Drulă.

Potrivit ministrului Drulă, durata de execuție a studiului de fezabilitate este de doi ani, iar apoi se poate da startul lucrărilor. Inițial, caietul de sarcini prevedea un termen de 42 de luni pentru studiul de fezabilitate și 65 de luni pentru executarea lucrărilor. Astfel, o estimare optimistă ar fi estimat termenul de finalizare în circa 10 ani.

„Trebuie să fie mai repede de 10 ani. Studiul de fezabilitate care se semnează săptămâna viitoare este de doi ani și eu aș vrea ca firma să îl livreze mai repede. Dacă îl livrează partea de la Comarnic mai repede, dăm drumul la execuție. Execuția o să dureze 18-24 de luni, e peste râul Prahova, e destul de complicat în zona respectivă”, declara ministrul Drulă în urmă cu două săptămâni într-un interviu la TVR.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide