Vești noi despre autostrada Ploiești Brașov. Când încep lucrările

Autor: George Cristea 29 ian. 2021 Știri auto

Ministrul Transporturile Cătălin Drulă are vești noi despre autostrada Ploiești Brașov. Cea mai așteptată autostradă, care va permite accesul rapid la stațiunile de pe Valea Prahovei, primește o nouă șansă. Iată când încep lucrările.

Intră în Galeria FOTO

Potrivit ministrului Transporturilor, săptămâna viitoare urmează să fie semnat contractul pentru studiul de fezabilitate al acestui proiect. Cătălin Drulă spune că autostrada Ploiești – Brașov a rămas doar un proiect pe hârtie timp de 16 ani.

„Au trecut 16 ani de promisiuni în care nu s-a întâmplat nimic. Săptămâna viitoare ar trebui să semnăm sau, în fine, s-au trimis documentele către firma care a câștigat licitația pentru proiectul tehnic al acestei autostrăzi de la Ploiești la Brașov. Așa cum a fost lansat înainte de mandatul meu caietul de sarcini, este doi ani cred studiul de fezabilitate și șase luni proiectul tehnic. Ceea ce vreau să fac este ca pe zonele ușoare și pe zonele critice să conving firma să ne livreze mai repede documentația. De exemplu, ocolitoare la Comarnic, să ne scape problema de acolo”, a declarat Cătălin Drulă, marți seară, la TVR.

Când încep lucrările la autostrada Ploiești Brașov

Potrivit ministrului Drulă, durata de execuție a studiului de fezabilitate este de doi ani, iar apoi se poate da startul lucrărilor. Inițial, caietul de sarcini prevedea un termen de 42 de luni pentru studiul de fezabilitate și 65 de luni pentru executarea lucrărilor. Astfel, o estimare optimistă ar fi estimat termenul de finalizare în circa 10 ani.

„Trebuie să fie mai repede de 10 ani. Studiul de fezabilitate care se semnează săptămâna viitoare este de doi ani și eu aș vrea ca firma să îl livreze mai repede. Dacă îl livrează partea de la Comarnic mai repede, dăm drumul la execuție. Execuția o să dureze 18-24 de luni, e peste râul Prahova, e destul de complicat în zona respectivă”, a adăugat ministrul.

Cătălin Drulă a mai spus că dorește realizarea unui site pentru proiectul acestei autostrăzii, din momentul semnării contractului pentru documentație. Acesta ar urma să arate oamenilor modul în care avansează lucrările la acest proiect.

„Îmi doresc ca anul acesta să fie recordul în materie de sume investite în infrastructură rutieră și feroviară”, a mai declarat ministrul Transporturilor, arătând că suma alocată pentru acestea în anul în curs va fi de 8 miliarde de lei.

Asociația Pro Infrastructură (API) avertiza, în urmă cu două luni, că la licitația pentru pregătirea autostrăzii Ploiești Brașov proiectanții serioși au stat deoparte. Astfel s-a depus o singură ofertă, cea a societății Consitrans. În opinia celor de la API, principalele cauze ale acestei situații sunt contractul complet debalansat, numeroasele erori și neconcordanțe din documentație, valoarea estimată nerealist de mică a studiului de fezabilitate și modalitatea de plată doar la finalul serviciilor prestate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide