Autoturismele confiscate de la șoferii depistați băuți la volan vor ajunge în Ucraina. Ce țară va aplica această măsură

Autor: Bogdan Bârliga 08 feb. 2023 Știri auto

Ajutoarele pentru Ucraina încep să se diversifice: pe lângă livrările cu materiale și cele de armament încep să fie trimise și autoturisme confiscate.

În unele țări în care legislația prevede confiscarea mașinilor dacă șoferii sunt prinși băuți la volan au apărut propuneri ca aceste autoturisme să fie oferite drept ajutor pentru Ucraina.

Inițiativă interesantă: mașini confiscate trimise drept ajutor în Ucraina

Ministrul de Finanțe din Letonia, Arvils Asheradens, a propus modificarea legii pentru a permite ca mașinile confiscate în această țară pentru conducere în stare de ebrietate să fie donate Ucrainei, se arată într-un material BBC.

În mod normal autoturismele confiscate sunt vândute de autorități  la licitații cu prețuri destul de mici prin comparație cu piața.

După cum a clarificat și Ieva Jaunzeme, șefa Serviciului de Stat al Tarii, într-un interviu acordat LTV, modificările aduse legii vor contribui la creșterea volumului asistenței acordate Ucrainei.

Potrivit Ministerului Apărării din Letonia, suma totală a ajutorului militar oferit de Letonia Ucrainei a ajuns aproape la 370 de milioane de euro.

Suma cheltuielilor pentru ajutorul umanitar acordat Ucrainei până în ianuarie a acestui an s-a ridicat la câteva milioane de euro.

În ce țări europene se confiscă mașinile celor prinși băuți la volan

Condusul sub influența alcoolului reprezintă o problemă tot mai mari și tot mai multe țări din UE își modifică legislația pentru a putea aplica pedepse mai dure.

În Italia spre exemplu amenzile pentru șoferii depistați băuți la volan pot să ajungă până la 6000 de euro, iar dacă aceștia recidivează în următorii doi ani rămân definitiv fără permis și autoturismele sunt confiscate.

Și în Franța se pun în aplicare decizii similare de confiscare a mașinii pentru cei prinși băuți, dar aici această decizie este stabilită în funcție de gradul de alcoolemie.

Alcoolemia la care se suspendă permisul de conducere în România

Persoanele care consumă băuturi alcoolice și apoi se urcă la volan, trebuie să știe în primul și primul rând că riscă o amendă semnificativă, dar și un dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. Dacă amenda este absolut sigură în acest caz, dosarul penal depinde de nivelul alcoolemiei.

Dacă alcoolemia depistată este cuprinsă între 0.1 și 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat fapta este considerată o contravenție. În acest caz se va suspenda dreptul de a conduce pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

În cazul în care avem o alcoolemie mai mare de 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, vorbim despre o infracțiune. În această situație, șoferul vinovat va fi dus la spital pentru prelevarea unor probe biologice și pe lângă suspendarea permisului se va alege și cu un dosar penal.

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide