Bani europeni nerambursabili pentru construirea Centurii Bacău

Autor: George Cristea 27 oct. 2020 Știri auto

Comisia Europeană a aprobat construirea cu bani europeni nerambursabili a Centurii Bacău. Proiectul include și primul tronson din Autostrada Moldovei, cu o lungime de circa 16 kilometri.

Intră în Galeria FOTO

Ministrul Transporturilor Lucian Bode a anunțat pe Facebook aprobarea finanțării nerambursabile pentru proiectul de infrastructură „Varianta de ocolire Bacău”. Proiectul are o lungime totală de circa 30,8 kilometri, dintre care 16,3 km vor fi realizați la profil de autostradă și vor face parte din viitoarea autostradă a Moldovei, A7.

„La 22 noiembrie 2019, România a prezentat Comisiei o cerere pentru un proiect major care prevede o contribuție din partea Fondului de coeziune pentru „Construcția variantei de ocolire Bacău”, selectat de către autoritatea de management pentru axa prioritară 1, „Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T si a metroului” din cadrul programului operațional „Infrastructura Mare”, a scris ministrul Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.

Bani europeni nerambursabili pentru construirea Centurii Bacău: Despre ce sume este vorba

Obiectul proiectului Varianta de ocolire Bacău este reprezentat de acordarea finanțării nerambursabile către CNAIR, în vederea realizării a 30,842 km de drum nou, din care 16,269 km de autostrada, 7 poduri, 9 pasaje, un nod rutier și 7 intersecții. La finalizarea implementării, varianta de ocolire Bacău va conduce la realizarea unor economii semnificative de timp, prin reducerea timpului de călătorie pentru automobile și pentru autovehiculele grele.

Valoarea totală a proiectului este de 968.781.763,34 lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este 811.102.174,82 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 689.436.848,61 lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 121.665.326,21 lei va fi finanțată din bugetul beneficiarului).

Centura orașului Bacău se află într-un stadiu avansat al lucrărilor, după ce o parte din  secțiunea vestică a fost deschisă deja circulației, iar segmentul care face parte din Autostrada Moldovei se apropie și el de finalizare. Potrivit șefilor de la Drumuri, segmentul de autostradă de pe Centura Bacău ar putea fi inaugurat încă de anul acesta, dar o estimare mai realistă ar fi primăvara anului următor. Trebuie notat însă, că termenul de finalizare asumat de constructor este ianuarie 2022.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide