Berlinul anunță tarif unic de 1 euro pe zi pentru transportul public

Autor: ProMotor 28 ian. 2020 Știri auto
Berlinul anunță tarif unic de 1 euro pe zi pentru transportul public

Primarul din Berlin, social-democratul Michael Müller, propune introducerea unor abonamente anuale pentru transportul public în valoare de 365 de euro, „pentru a face transportul local mai atractiv” şi pentru a reduce poluarea, notează site-ul thelocal.de. Astfel, preţul pentru transportul în comun din capitala Germaniei ar urma să fie de 1 euro pe zi în cazul în care măsura va fi aprobată.

Pe 10 ianuarie, primarul i-a transmis o scrisoare ministrului Transporturilor, Andreas Scheuer, în care i-a solicitat sprijinul pentru această propunere. Guvernul Federal a anunţat recent că intenţionează să ofere sprijin mai multor oraşe pentru un proiect pilot de reducere la un euro pe zi a tarifului pentru transportul public.

O astfel de decizie ar putea reduce simţitor preţul abonamentelor anuale pentru transportul public berlinez, în condiţiile în care, în acest moment, cel mai ieftin astfel de abonament costă 728 de euro.

Anul trecut, Michael Müller a declarat că vrea să se inspire din experienţa Vienei, care a introdus preţuri de 365 de euro pe an pentru transportul public încă din 2012.

De altfel, autorităţile de la Viena au introdus şi alte măsuri pentru reducerea aglomeraţiei. Astfel, locuitorii capitalei Austriei au la dispoziţie o aplicaţie pentru telefonul mobil prin care, în cazul în care decid să folosească transportul public, bicicleta sau mersul pe jos în locul maşinii personale, primesc bilete pentru muzee, concerte sau alte activităţi culturale, în cadrul unui proiect pilot care include 1.000 de persoane. În cazul în care proiectul va fi de succes, el va fi extins pentru publicul larg din toamna acestui an.

Utilizatorii aplicaţiei vor primi un bonus de fiecare dată când, prin alegerea transportului public, cu bicicleta sau mersul pe jos, vor evita eliberarea a 20 de kilograme de dioxid de carbon în atmosferă. Aceste bonusuri vor putea fi ulterior folosite pentru plata accesului la spectacole sau expoziţii.

Tariful de 1 euro pe zi reprezintă un tarif foarte bun pentru transportul în comun, chiar și în cazul unui oraș cu transport ieftin, așa cum este Bucureștiu. Societatea de Transport București (STB) nu are în acest moment abonamente anuale, dar un abonament valabil o zi pe toate liniile urbane costă în București 8 lei (9,60 lei împreună cu suportul de carton).

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide