Bugetul Capitalei pe 2020: Fluidizarea traficului și combaterea poluării, prioritare

Autor: Cristian Agatie 28 ian. 2020 Știri auto
Bugetul Capitalei pe 2020: Fluidizarea traficului și combaterea poluării, prioritare

Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a prezentat, marți,  bugetul Capitalei pe 2020. Cea mai mare sumă, de peste 500 de milioane de euro, merge la „Fluidizarea traficului” şi la „Combaterea poluării”, în timp ce pentru Catedrala Mântuirii nu se alocă bani în acest an.

Gabriela Firea a prezentat marți planul de Buget pentru 2020, iar potrivit acestuia, prioritare pentru Municipalitate sunt fluidizarea traficului și combaterea poluării, pentru care se alocă suma de 518 milioane de euro. Dintre aceștia, 119 milioane de euro sunt alocați modernizării infrastructurii rutiere, 165,7 milioane de euro pentru achiziția de noi mijloace de transport în comun și 63 de milioane de euro pentru protecția mediului și măsuri de combatere a poluării.

Bugetul Capitalei pe 2020

Proiectele de infrastructură aflate în derulare și care primesc bani de la bugetul Capitalei sunt:

  • Penetrația Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București-Pitești, mai exact tronsonul 1 (nodul rutier Virtuții), cu un buget alocat de 34 milioane de lei și care se estimează că va fi finalizat în această primăvară;
  • Supralărgirea șoselei Fabrica de Glucoză, cu un buget de 8,5 milioane de lei. Finalizare estimată: primăvara 2020.
  • Pasajul Damna Ghica: buget alocat 15,8 milioane de euro.
  • Prelungirea Ghencea-Domnești și Supralărgirea Bd. Ghencea și Str. Brașov și Terminal tramvai 41: S-au finalizat lucrările de demolare pe tronsonul str. Brașov – Râul Doamnei. Vor începe lucrările de execuție a infrastructurii rutiere și, concomitent, relocarea rețelelor edilitare. Buget alocat: aproximativ 10 milioane de euro.
  • Pasaj Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu: Lucrările sunt executate în proporție de 95%. Finalizarea proiectului este condiționată de încheierea lucrărilor Transelectrica și Enel pentru  supraînălțarea liniilor de înaltă tensiune (estimare martie 2020). Buget alocat: aprox. 4,3 milioane de euro.
  • Continuarea lucrărilor de modernizare și consolidare la Pasajul denivelat Podul Grant: Sensul de mers dinspre Turda-Crângași va fi finalizat în aprilie 2020. Buget alocat: 4,4 milioane de euro.
  • Realizare parcare de tip park&ride la intersecția Pantelimon-Vergului: Realizarea unui nod intermodal care cuprinde: bucla întoarcere tramvai, peroane, sală așteptare, zona food, zona maxi taxi, culoar până la viitoarea stație de metrou și pasaj pietonal care va înlocui trecerile de pietoni. Parcarea va fi finalizată în vara acestui an și va avea 420 locuri. Buget alocat: 17,5 milioane de euro.

Alte proiecte de infrastructură mai includ terminarea lucrărilor pe bulevardul Aerogării, intrarea în reparații a podurilor Fundeni, Opera și Pasajul Unirii, modernizarea liniei de tramvai pe bd. Vasile Milea, precum și lucrările curente de reparații pe străzile aflate în administrarea PMB.

Pentru fluidizarea traficului și combaterea poluării, bugetul Capitalei pe 2020 mai prevede sumele necesare pentru achiziția a 130 de autobuze cu propulsie hibridă, 100 de troleibuze, 100 de autobuze electrice, 100 de tramvaie și finalizarea contractului pentru achiziția a 400 de autobuze Euro 6, aflat în derulare.

Tot în bugetul Primăriei pentru 2020 se mai află prevăzute alocarea a 4,7 milioane de euro pentru implementarea proiectului vinietei Oxigen (inclusiv sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control al vinietelor) și 6,5 milioane de lei pentru stimularea eliminării mașinilor poluante prin acordarea de eco-vouchere.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide