BMW aliniază programul de muncă din Est cu cel din Vest

Autor: Mihai Morcovescu 05 nov. 2021 Știri auto
BMW aliniază programul de muncă din Est cu cel din Vest

Oficilii BMW au anunțat că au redus programul de lucru la uzina din fosta Germanie de Est pentru a-l alinia la cel al fabricilor din fosta Germanie de Vest. Astfel, săptămâna de lucru la fabrica din Leipzig va avea de acum înainte 35 de ore în loc de 38 ca până acum.

Măsura, care reprezintă o premieră absolută, a fost salutată de sindicatul angajaților constructorului bavarez deoarece aduce cu sine o mult aşteptată egalitate a programului de lucru în cele două foste state germane în anul în care se împlinesc trei decenii de la reunificarea ţării.

Producătorul auto german s-a angajat să reducă programul săptămânal de lucru la uzina sa din orașul Leipzig, parte din fosta RDG, în trei etape, ceea ce înseamnă că acesta va avea 35 de ore pe săptămână în 2026. De asemenea, vor fi angajați un număr de 300 de muncitori pentru a acoperi decalajul.

Salariile sunt mai mici în Est

„La peste 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, angajaţii grupului BMW nu vor mai trebui să muncească trei ore în plus faţă de colegii lor din vest”, a anunțat preşedintele Sindicatului BMW AG, Manfred Schoch, citat de Reuters.

În prezent, salariile şi orele de lucru nu sunt aceleași la uzinele din Estul şi Vestul Germaniei. Datele oficiale indică faptul că lucrătorii din fosta Germanie de Est continuă să aibă un program lucru mai lung comparativ cu colegii lor din Vest. De asemenea, şi când vine vorba de salarii, cei din Est câștigă mai puțin decât cei din vest.

Un alt constructor german, Volkswagen, a luat o decizie similară în urmă cu aproximativ jumătate de an, când a implementat săptămâna de lucru de 35 de ore la uzinele sale din fosta Germanie de Est, acelaşi cu cel de la uzinele din Vest. În schimb, marca din Wolfsburg nu a făcut alte angajări mizând pe faptul că uzinele din Germania de Est îşi vor creşte astfel productivitatea.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide