BMW nu va mai folosi motoare V12

Autor: Ionuț Vîlciu 14 iul. 2022 Știri auto

BMW a anunțat că nu va mai folosi motoare de tip V12. Cu toate acestea, Rolls Royce va continua să utilizeze actualul motor V12.

Motorul cu doisprezece cilindri avea zilele numărate de o bună bucată de vreme. Reglementările referitoare la emisii, care devin tot mai stringente, amenințau soarta celui mai mare motor din oferta producătorului bavarez. De asemenea, volumele mici în care era produs reprezintă încă un factor pentru care acest propulsor nu va mai exista în oferta producătorului. Acest lucru a devenit evident odată cu dezvăluirea ediției speciale „The Final V12”, pentru Seria 7. Au fost construite 12 astfel de exemplare de BMW M760i ca un tribut pentru retragerea din producției a motorului.

Istoria motoarelor V12 de la BMW

În momentul în care auzim termenul de V12, mintea probabil că ne sare la mărci exotice, precum Ferrari, Lamborghini sau Aston Martin. Totuși, BMW are o istorie îndelungată pe scena motoarelor de acest tip. Încă de la sfârșitul anilor ’80, BMW a construit motoare cu doisprezece cilindri. Pe parcursul a trei generații, motorul V12 a echipat diferite modele BMW, cum ar fi Seria 7 sau originala Serie 8. Uzul acestor motoare nu a fost doar unul intern. Producători auto precum Rolls Royce, care face din grupul BMW, folosesc motoarele V12. Faimosul McLaren F1, mașina care a deținut recordul pentru cea mai rapidă mașină de serie timp de 15 ani, era propulsată de un motor V12 de proveniență BMW.

Ultima iterație a acestui motor a avut o capacitate cilindrică de 6.6 litri. A fost supraalimentat cu două turbine cu ajutorul cărora ajunsese să dezvolte puțin peste 600 de cai putere și circa 660 Nm.

Viitorul bavarezilor este electric

Chiar dacă BMW nu va mai utiliza motoare V12, Rolls Royce va continua să o facă. Chiar dacă pentru un timp limitat. Dorința producătorului este să aibă o gamă complet electrificată până în 2030.

Cu toate că cel mai mare motor din gamă a dispărut, compania are cu ce să îl substituie. Motoarele sale V8 dezvoltă puteri generoase, iar cu posibila adăugare a tehnologiei hibride pentru acestea, puterea nu are decât să crească. Așa cum am putut vedea pe conceptul XM, în acea instanță este capabil să dezvolte 750 de cai.

Sursa: Carbuzz

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide