Bornă importantă pentru Volkswagen. Compania celebrează 50 de ani de Passat

Autor: Ionuț Vîlciu 05 apr. 2023 Știri auto

Volkswagen celebrează cea de a 50-a aniversare a modelului Passat. Compania va aduce la Techno Classica 2023 cel mai vechi Passat.

Cu ocazia împlinirii a 50 de ani, Passat va fi sărbătorit de Volkswagen la Techno Classica 2023. Cel mai mare târg de mașini clasice din lume va fi o oportunitate pentru Volkswagen de a sărbători cea de-a 50-a aniversare a lui Passat folosind sloganul „Immer wieder neu” („Întotdeauna se reinventează”).

După o pauză de trei ani, Volkswagen va lua parte la evenimentul Techno Classica de anul acesta în perioada 12-16 aprilie, prezentând modelele sale istorice ca un brand „cu inimă”. Prezența la evenimentul din Essen va fi în totalitate despre Passat. Celebrul model al producătorului german aniversează 50 de ani de existență.

1973 a reprezentat anul în care a început povestea de succes a popularului model Volkswagen. Având ca bază tehnică Audi 80 B1, primul Volkswagen Passat a fost desenat de Giorgetto Giugiaro. Același om a desenat și originalul Golf, dar și Scirocco, ambele modele urmând să fie lansate un an mai târziu. Volkswagen Passat și-a făcut debutul în 1973 sub forma unui sedan cu două sau patru uși. Versiunea break i-a urmat în ianuarie 1974.

Cu ocazia acestei aniversări, compania a pregătit ceva special. Standul Volkswagen Classic va avea cinci vehicule care reprezintă originile istorice ale lui Passat.

Volkswagen Passat împlinește 50 de ani

Primul dintre ele, fiind cel de-al doilea Passat produs vreodată, este un Passat B1 LS din 1973. Acesta va fi însoțit de un alt exemplar din prima generație, de această dată fiind un Passat B1 L Estate din 1974 finisat în nuanța Alb Atlas.

Reprezentantul celei de-a doua generații va fi un Passat B2 CL Formula E din 1983. Passat B2 a fost introdus în octombrie 1980. A doua generație a fost semnificativ mai mare decât predecesorul său. Pentru început, Passat II a fost oferit ca sedan cu hayon și ca break cu cinci uși. În combinație cu motorul de 1,6 litri de 75 CP, Passat B2 a fost oferit inițial și ca versiune Formula E. Formula E de la Volkswagen a anticipat inovații precum sistemul Start/Stop.

Cea de a treia generație va fi reprezentată de un Passat B3 Estate GT G60 Syncro din 1991. A treia generație Passat a fost lansată în 1988 și a venit cu design, tehnologie și interior complet noi. A fost disponibil fie ca un sedan standard, fie sub formă de break. Varianta GT a reprezentat versiunea sportivă a lui Passat, în timp ce Passat G60 cu motor de 1,8 litri și 160 CP, cu tracțiune integrală Syncro, a fost modelul de top din 1989.

Ultimul, dar nu cel din urmă, va fi un Passat unicat. Este vorba despre Passat B2 Electronic, produs în 1983. Acest concept a reprezentat o versiune a lui Passat cu tracțiune integrală, un turbocompresor și gadget-uri multiple, cum ar fi un sistem de navigație, infotainment și o serie de comenzi electrice.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Volkswagen


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide