Bosch pregătește o investiție de trei miliarde de euro în producția europeană de cipuri

Autor: Mihai Morcovescu 14 iul. 2022 Știri auto
Bosch pregătește o investiție de trei miliarde de euro în producția europeană de cipuri

Grupul de tehnologie Bosch anunță o investiție de trei miliarde de euro în producția de cipuri până în 2026. În același timp, compania germană va construi două noi centre de dezvoltare și va extinde fabrica pe care o deține în Dresda.

Pentru această investiție Bosch va căuta finanțare de la Uniunea Europeană în cadrul Proiectelor importante de interese comune europene (IPCEI). În acest fel, se speră sporirea capacității de producție a cipurilor din Europa pe o piață globală încă dominată de companii din SUA și din Asia.

„Europa poate și trebuie să își valorifice propriile puncte forte în industria semiconductorilor. Obiectivul trebuie să fie producerea de cipuri pentru nevoile specifice ale industriei europene”, a declarat directorul executiv al Bosch, Stefan Hartung.

Bosch deschide noi centre de dezvoltare în Germania

Unul dintre proiectele în care va investi Bosch îl reprezintă construirea a două noi centre de dezvoltare în Reutlingen și Dresda. Costul total al investiției este de peste 170 de milioane de euro.

De asemenea, compania din Gerlingen va cheltui alte 250 de milioane de euro anul viitor. Este vorba despre crearea unui spațiu steril suplimentar de 3.000 de metri pătrați la fabrica sa de plăcuțe semiconductoare din Dresda. Încă nu se știe cum vor fi cheltuite fondurile rămase, a mai precizat Stefan Hartung.

Anul trecut, Bosch a deschis această fabrică cu o investiție-record de un miliard de euro. Germanii și-au propus să-și dezvolte capacitățile pe piața în creștere a cipurilor pentru echiparea mașinilor autonome și a celor electrice. Mișcarea Bosch este firească în contextul crizei globale de semiconductoare.

Cipurile produse de Bosch trebuie să fie expediate din Germania în Malayezia și înapoi în procesul de producție. Asta înseamnă că orice perturbare a transportului ar putea adăuga săptămâni bune la termenele de livrare.

În momentul de față, Europa are o producție infimă de procesoare comparativ cu cea din Asia. Tocmai de aceea, reprezentanții Bosch fac încercări pentru dezvoltarea de noi investiții.

UE și guvernul federal german oferă fonduri suplimentare pentru dezvoltarea unui ecosistem robust pentru industria europeană de microelectronice. Scopul este acela de a dubla ponderea Europei în producția globală de semiconductori, de la 10 la 20% până la sfârșitul deceniului, spun cei de la Bosch.

Sursa: Reuters

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide