Camera de bord, folosită pentru a amenda șoferii. Cum poate intra poliția în posesia imaginilor

Autor: Radu Țuțulan 11 apr. 2024 Știri auto
Camera de bord, folosită pentru a amenda șoferii. Cum poate intra poliția în posesia imaginilor

Autoritățile au pus în dezbatere publică un proiect de modificare a legii 195/2002, prin care poliția va putea amenda șoferii care încalcă legea folosind imagini surprinse de camera de bord montată pe un vehicul privat.

Proiectul de modificare a Codului Rutier a fost pus recent în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Printre schimbări se regăsește și cea referitoare la modul în care pot fi amendați șoferii.

Camera de bord, folosită pentru a amenda șoferii

Șoferii vor putea fi sancționați și în baza unor înregistrări audio-video primite de polițiști de la alți participanți la trafic sau de la administratorii drumurilor publice, stabilește proiectul de modificare a legii circulației.

Poliția Rutieră va pune la punct o platformă informatică unde vor fi încărcarea imaginile surprinse în trafic.

Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice […] și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”, se arată în proiect.

Imaginile pot fi utilizate pentru sancționarea celor care, între altele, întorc mașina prin folosirea frânei de ajutor, schimbă benzile de circulație foarte des, accelerează agresiv, derapează intenționat, circulă foarte aproape de vehiculul din față sau folosesc aiurea semnalele acustice și luminoase.

Ce informații trebuie să conțină imaginile video transmise poliției

Înregistrarea audio-video sau video trebuie să cuprindă următoarele elemente:

  • extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;
  • data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
  • locul ori elemente de natura să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;
  • vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
  • semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.

De asemenea, persoana care face sesizarea are obligația de a transmite numele, CNP-ul și datele de contact. Totodată, va semna o declarație pe propria răspundere prin care își asumă că elementele transmise sunt reale și nu au fost modificate sau alterate în niciun fel.

Concret, prin viitoarea ordonanță se introduce o excepție de la actuala regulă, care stabilește că polițiștii rutieri trebuie să constate contravențiile direct sau cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.

În plus, polițiștii vor putea prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean sau local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează și, dacă este cazul, în baza lor să aplice sancțiuni șoferilor.

Cum pot șoferii folosi, în prezent, imaginile filmate cu o cameră de bord

Mulți șoferi și-au instalat o cameră de bord pentru a filma traficul, dar imaginile pot fi folosite și în alte scopuri.

Aceste camere pot fi folosite în orice situație. De exemplu, dacă am surprins o agresiune în trafic sau asupra noastră, imaginile pot fi folosite ca mijloc de probă. Sau dacă am surprins un accident și șoferul vinovat a fugit de la locul faptei putem pune la dispoziția autorităților aceste imagini”, a explicat avocatul Adrian Cuculis pentru ProMotor.

Conform legii, polițistul se poate folosi de orice mijloc de probă necesar pentru a stabili vinovăția sau nevinovăția unei persoane. Sau pentru a determina cum s-a produs un eveniment rutier ori pentru a împiedica o infracțiune.

Dacă ai fost implicat într-un accident sau ai fost martorul unuia, te poți duce la poliție să arăți imaginile. Nu știu nicio situație în care polițistul să nu fi acceptat măcar să vadă astfel de imagini. Într-adevăr, în baza acestor imagini șoferii nu vor putea fi sancționați dacă au încălcat legea rutieră. Dar pot ajuta la stabilirea vinovăției, coroborat cu alte mijloace de probă”, a mai spus Cuculis.

În plus, dacă un șofer se consideră nedreptățit de poliție sau vrea să ceară daune altui conducător auto, poate folosi în instanță aceste imagini.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide