Când apare acvaplanarea, trebuie să accelerezi sau să frânezi? Titi Aur: E cel mai periculos lucru | VIDEO

Autor: Radu Țuțulan 18 apr. 2024 Știri auto
Când apare acvaplanarea, trebuie să accelerezi sau să frânezi? Titi Aur: E cel mai periculos lucru | VIDEO

Acvaplanarea este unul dintre cele mai periculoase fenomene care se poate întâmpla unui șofer, iar probabilitatea de recuperare este foarte mică. Titi Aur, expert în conducere defensivă, explică însă cum poți evita o astfel de situație.

Fenomenul de acvaplanare poate să apară atât la viteze mari, cât și atunci când rulezi cu 40-50 km/h. Problema este că atunci când mașina a început să acvaplaneze, devine imposibil de controlat.

Această situație apare din mai multe motive, ce ar putea fi evitate de șoferi, dacă acordă suficientă atenție la câteva detalii.

Ce este acvaplanarea

Acvaplanarea este fenomenul prin care roțile unei mașini aflate în mișcare se desprind de sol și planează pe o peliculă de apă formată pe carosabil.

Practic, anvelopa nu mai are puterea de a împinge apa în extremități. Între cauciuc și asfalt se formează o pernă de apă, iar mașina își pierde total sau parțial aderența.

„În momentul în care acvaplanezi, practic, roata se ridică pe pelicula de apă. Asta înseamnă că aderența devine zero la roata sau la roțile respective”, a explicat Titi Aur pe canalul său de YouTube.

Când apare acvaplanarea, trebuie să accelerezi sau să frânezi?

Expertul în conducere defensivă și fost campion de raliuri, Titi Aur a spus și cum ar trebui redresată mașina care acvaplanează.

Teoretic, ar trebui să reduc, ca să aduc greutate pe față și să recapăt aderența. Problema e că atunci când mașina acvaplanează, nu își păstrează direcția de mers, deci sunt într-un ușor derapaj, În momentul în care reduc, reducerea înseamnă amplificare de derapaj. Și atunci am o mare dilemă”, a spus Titi Aur.

Efectiv, șoferii dacă accelerează într-o astfel de situație, vor continua acvaplanarea. Iar dacă vor reduce, amplifică derapajul.

Singura soluție este să evite, efectiv, acvaplanarea.

Cum poți evita acvaplanarea

Acvaplanarea poate fi evitată destul de ușor, dacă șoferii sunt atenți la câteva detalii.

Acvaplanarea apare atunci când plouă mult. Acvaplanarea apare atunci când cauciucul meu este uzat. Acvaplanarea apare atunci când viteza mea este mare. Pentru că anvelopa are rolul unei pompe. Aruncă prin acele canale apa din fața roții. Apă multă, viteză mare sau canale mici înseamnă probabilitate de acvaplanare mai mare”, a explicat Titi Aur.

Așadar, pentru a evita acvaplanarea, trebuie să:

  • reducem viteza
  • evităm zonele unde s-a acumulat apă pe carosabil
  • folosim anvelope cu un grad de uzură cât mai redus.

Cei care circulă cu un cauciuc uzat riscă să acvaplaneze și la viteze sub 50 km/h. De aceea se recomandă folosirea unor anvelope de calitate, al căror nivel de uzură să nu fie mai mare decât limita recomandată de producător.

Astfel, când „carnea” de pe anvelopă se apropie de nivelul maxim acceptat, cauciucul trebuie înlocuit cu unul nou.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide