Când au șoferii dreptul de a conduce pe linia de tramvai? Ce sancțiune riscă cei care încalcă legea

Autor: Radu Țuțulan 13 dec. 2023 Știri auto
Când au șoferii dreptul de a conduce pe linia de tramvai? Ce sancțiune riscă cei care încalcă legea

Sunt situații în care șoferii au dreptul de a conduce pe linia de tramvai, dar, în cele mai multe situații, aceștia riscă sancțiuni destul de mari dacă încalcă legea și merg pe spațiul destinat mijloacelor de transport public.

Sunt multe zone în marile orașe unde tronsoanele dedicate circulației tramvaielor nu sunt delimitate. În București, de exemplu, pe majoritatea rutelor au fost montate garduri. Astfel, șoferii nu au acces pe linia de tramvai.

Dar în Ploiești, de exemplu, chiar pe bulevardul principal, conducătorii auto au acces nestingherit pe zona destinată tramvaielor.

Când au șoferii dreptul de a conduce pe linia de tramvai?

În general, este interzisă circulația vehiculelor pe linia de tramvai. Dar, există situații în care șoferii pot merge și pe spațiul destinat transportului public.

Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens și cu o a treia bandă pe care este linia tramvaiului lângă axul drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligația să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia”, se arată în Articolul 103 din Codul Rutier.

Ceea ce înseamnă că, în condițiile în care nu există un indicator care să interzică accesul, șoferii pot circula pe șinele de tramvai. Dar au obligația de a-i permite trecerea, atunci când acesta vine din spate.

Ce sancțiuni riscă șoferii care încalcă această lege

Mulți șoferi folosesc linia de tramvai pentru a depăși coloana de mașini care staționează la semafor. Iar în unele situații depășesc cu bună știință linia continuă care delimitează zona șinelor de tramvai de benzile destinate vehiculelor.

Depășirea coloanei la semafor se sancționează cu 4 sau 5 puncte de amendă și reținerea permisului pentru 30 de zile. Ceea ce înseamnă o amendă contravențională cuprinsă între 580 și 725 de lei.

Iar pentru nerespectarea marcajului linie continuă, potrivit Codului Rutier 2023, sancțiunea este între 870 lei și 1.160 lei. În plus, permisul va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide