Când se schimbă antigelul? Greșeala care îți poate distruge motorul

Autor: Radu Țuțulan 08 oct. 2023 Știri auto

Sezonul rece se aproprie, deci este important să știi când se schimbă antigelul și la ce detaliu trebuie să fii atent, pentru a evita o greșeală care îți poate distruge motorul.

Antigelul nu este un lichid care trebuie înlocuit frecvent, ca în cazul uleiului de motor, de exemplu.

Lubrifiantul pentru motor se schimbă la fiecare 10.000 de kilometri sau cel puțin o dată pe an. Dar, mașina ta poate funcționa fără probleme chiar și 5 ani cu același antigel.

Când se schimbă antigelul

Antigelul are rolul de a proteja motorul împotriva înghețului, supraîncălzirii și coroziunii.

Acesta circulă între motor și radiator. Practic, preia căldura din propulsor și o transferă în radiator, deci are rolul de a ajuta la răcirea întregului sistem.

Antigelul are un punct de fierbere de 130 grade Celsius și îngheață la -60 de grade. Dar, odată cu trecerea timpului, acesta își pierde proprietățile și eficiența lui scade.

E bine să verifici o dată la câteva săptămâni nivelul de antigel. Și să completezi până la nivelul optim indicat pe vasul de expansiune. Obligatoriu, înainte de a se răci vremea e bine să faci o verificare, iar o dată la 2-3 ani să-l înlocuiești cu totul”, este sfatul pe care mecanicul Robert Marin îl oferă șoferilor.

De asemenea, când nivelul de antigel este prea scăzut, în bord se va aprinde acest martor de temperatură:

Asta înseamnă că trebuie, în cel mai scurt timp posibil, să adaugi lichid de răcire în vasul de expansiune.

Greșeala care îți poate distruge motorul

Antigelul trebuie diluat cu apă distilată! Din păcate, mulți șoferi nu sunt atenți la specificațiile de pe sticlă și pun lichidul concentrat direct în vasul de expansiune.

Din păcate, această greșeală îți poate distruge motorul. Pentru că antigelul concentrat nu este un foarte bun conductor, iar motorul se va supraîncinge.

În comerț, se găsește atât antigel diluat, cât și concentrat. În cazul celui deja diluat, pe recipient va fi specificat acest lucru.

Antigelul care trebuie diluat cu apă distilată, are specificat pe ambalaj concentrațiile optime. În general, proporția este de 50-50, jumătate antigel și jumătate apă distilată. Dar unii producători pot recomanda o cantitate mai mare de antigel, pentru ca motorul să nu înghețe la temperaturi scăzute.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide