Răcire accentuată a vremii. Când se recomandă montarea anvelopelor de iarnă

Autor: Cristian Agatie 01 oct. 2021 Utile

Vremea s-a răcit semnificativ, iar pe timpul nopții temperaturile se apropie frecvent de pragul de îngheț, astfel că mulți șoferi se gândesc deja la anvelopele de iarnă. Iată când se recomandă montarea anvelopelor de iarnă și ce riști dacă nu respecți prevederile legale.

Intră în Galeria FOTO

Între recomandările specialiștilor și prevederile legale există întotdeauna o discrepanță. Dacă specialiștii se bazează pe cele mai bune scenarii, legislația impune un minimum acceptabil, astfel încât circulația să se desfășoare în siguranță. Iată de ce, în cazul echipării mașinilor cu anvelope de iarnă, există diferențe semnificative între cele două puncte de vedere.

Astfel, specialiștii recomandă folosirea anvelopelor de iarnă de îndată ce temperaturile exterioare au început să scadă sub pragul de 7 grade Celsius. Sub această temperatură, proprietățile cauciucului din care sunt fabricate anvelopele de vară se schimbă semnificativ. Anvelopele devin mai rigide, iar aderența este afectată, la fel ca și performanțele de frânare. Anvelopele de iarnă au o compoziție specială, care asigură păstrarea nealterată a aderenței la temperaturi scăzute.

Când se recomandă montarea anvelopelor de iarnă: Ce prevede Codul Rutier

Pe de altă parte, legislația impune folosirea anvelopelor de iarnă (sau a celor allseason marcate cu fulg de nea sau vârf de munte) întotdeauna atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă sau gheață. Acestea sunt condițiile în care anvelopele de iarnă excelează, iar folosirea pneurilor de vară în astfel de condiții ar reprezenta un pericol mare de accident.

Prin urmare, șoferii nu au un termen-limită până la care sunt obligaţi să-şi doteze maşinile cu anvelope de iarnă (acum câţiva ani se vehicula termenul de 1 noiembrie), ci sunt obligaţi s-o facă ori de câte ori condiţiile meteo o impun, în funcţie de regiunea sau chiar zona prin care circulă.

Prin urmare, anvelopele de iarnă sunt obligatorii chiar și în luna august, dacă se circulă în condiții de zăpadă. Spre exemplu, prima ninsoare din acest an a căzut în urmă cu două săptămâni pe Transfăgărășan. Orice șofer surprins pe această șosea de fulgii de zăpadă ar fi pasibili de pedeapsă dacă nu ar fi avut mașinile echipate cu anvelope de iarnă.

Ce amendă riști dacă nu ai anvelope de iarnă?

Anvelopele de iarnă şi cele allseason trebuie să fie inscripţionate corespunzător cu marcajul M+S, M&S sau M.S., M şi S fiind abrevieri pentru Mud (noroi) şi Snow (zăpadă). În caz contrar, fapta este considerată contravenţie de gravitate maximă, fiind încadrată în clasa a patra de amenzi (sancţionată cu amendă între 9 şi 20 de puncte). La o valoare actuală de 145 de lei pentru punctul de amendă, aceasta se traduce într-o amendă cuprinsă între 1.305 lei şi 2.900 de lei.

Ca măsură suplimentară, Codul Rutier prevede, pe lângă pedeapsa amenzii, şi reţinerea certificatului de înmatriculare până la remedierea situaţiei. Prin urmare, este recomandat să montați deja anvelopele de iarnă pe mașină. Pe lângă performanțele de frânare superioare la temperaturi scăzute, acestea te salvează și în cazul în care ești surprins la munte de căderea unei ninsori răzlețe.

Dacă ești în căutarea unor anvelope de iarnă, am pregătit un clasament cu cele mai bune astfel de pneuri clasificate după distanța de frânare pe zăpadă.

Îți recomandăm și…

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide