Când se va circula pe Podul peste Dunăre de la Brăila? Grindeanu: Multe nu mai sunt de făcut

Autor: Andreea Ditcov 03 ian. 2023 Știri auto

Podul peste Dunăre dintre Brăila și Tulcea s-ar putea deschide în primăvara acestui an.

Primele mașini ar putea circula în aprilie sau mai pe Podul peste Dunăre, după câteva luni de întârziei. În spatele acestor dificultăți ar sta anumite schimbări ale proiectului tehnic pe care firma constructoare a încercat să le facă, spune ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

,,Niciodată, eu și colegii de la CNAIR nu vom accepta soluții mai scurte care nu se regăsesc în proiectul tehnic licitat. Unele soluții au fost acceptate de CNAIR, altele nu, pentru că schimbau soluțiile de proiectare și parametrii licitați în defavoarea proiectului. I-am încurajat pe cei de la CNAIR să nu accepte. Există revendicări, instanța poate să decidă într-o formă sau alta, a spus ministrul.

Constructorul ar putea primi penalități

Ministrul Transporturilor a mai precizat că a existat și o formă de șantaj din partea constructorului. Ca răspuns, Grindeanu a menționat o serie de consecințe, precum penalități și emiterea unor certificate negative dacă lucrarea nu va respecta noul termen limită.

„Faptul că nu se țin de termene înseamnă penalități. Bineînțeles că vor certificate negative, nu mai e loc de nuanțe. Ați văzut angajamentele. Nu accept chestiuni care să pară că trebuie să deschidem Podul la sfârșitul anului 2022, dar acceptați voi de la CNAIR unele soluții. Așa ceva nu e legal, în primul rând. Nu poate să fie acest mod de șantaj un mod de lucru”, susține ministrul Transporturilor, conform Adevărul.ro.

Care sunt datele limită pentru variantele de drum conectate la pod?

În privința drumurilor de legătură, ministrul spune că acestea vor fi gata în lunile aprilie sau mai pe varianta Măcin (Tulcea) și în august sau septembrie pe varianta Jijila (Tulcea)

Pe pod, efectiv, multe nu mai sunt de făcut. În schimb pe descărcări mai e de lucru. Descărcarea pe zona de Brăila intră direct în Drumul Expres Galați-Brăila care se termină în 2023, eu cred că undeva, cu tot cu vremea rea de iarnă, în aprilie-mai ar putea fi dat în trafic pe varianta Măcin în județul Tulcea și în august-septembrie la Jijila”, explică ministrul.

Primul termen de finalizare al podului a fost cel prevăzut în contract, anume decembrie 2022, iar al doilea termen de finalizare a fost decembrie 2022. Cum anul 2022 abia s-a încheiat și podul nu a fost dat în folosință, următoarele date de finalizare sunt cele stabilite pentru primăvara acestui an.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Captură video YouTube - Asociația Pro Infrastructură


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide