Când trebuie să schimbi bieleta și capul de bară? Ce probleme apar și cât costă reparația

Autor: Radu Țuțulan 21 nov. 2023 Știri auto
Când trebuie să schimbi bieleta și capul de bară? Ce probleme apar și cât costă reparația

Una dintre problemele destul de des întâlnite la mașinile care circulă pe drumurile din România sunt la bieletă și capul de bară, piese care trebuie înlocuite o dată la ceva timp.

Drumurile proaste sunt principala cauză a problemelor care afectează bieleta și la capul de bară.

Dar și distanțele parcurse reprezintă un factor important, pentru că uzura acestor două componente e strâns legată de numărul de kilometri parcurși.

Ambele componente sunt parte din ansamblul de suspensie față și direcție a mașinii. De aceea, e important să îți dai seama când apare o problemă și trebuie înlocuite.

Când trebuie să schimbi bieleta și capul de bară?

Capul de bară este o componentă a sistemului frontal de suspensie și direcție. Acesta e format dintr-o bilă și un soclu cu rulmenți, având rolul de a conecta portfuzeta de brațul suspensiei. Astfel, asigură libertate de mișcare roții și reduc fricțiunea.

Bieleta antiruliu este un element stabilizator, care are rolul de a contrabalansa tendința automobilului de a se înclina în viraje. Astfel, are rolul de a menține automobilul paralel cu drumul.

Primele semne ale defectării bieletei sunt o înclinare mai mare în viraje. Sau încep să apară diferite zgomote metalice. Acesta poate fi, de asemenea, semnul că ar trebui înlocuite și capetele de bară.

Ce probleme apar și cât costă reparația

În general, capetele de bară ar trebui să reziste fără probleme cel puțin 100.000 de km. Dar asta depinde foarte mult de stilul de condus și condițiile de drum. Această piesă se poate rupe sau deteriora parțial din cauza oboselii materialului și a șocurilor primite de-a lungul timpului.

Aceleași probleme apar, în general, și la bieleta antiruliu. De aceea, majoritatea mecanicilor recomandă înlocuirea ambelor componente simultan, de la ambele roți, când constată o defecțiune la una dintre componente.

În general, manopera pentru înlocuirea unui cap de bară sau a bieletei e de 50 de lei, fiecare. Deci, cam 200-300 de lei ar costa această operațiune. Depinde de cât de complex e sistemul mașinii. Și, desigur, la asta se adaugă prețul pieselor, însă aici depinde de fiecare ce buget și ce mașină are. Pentru că poți lua ambele piese cu mai puțin de 100 de lei sau poți da 200 de lei pe una”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.

Însă, recomandat este ca cel puțin o dată pe an să faci o verificare, la service, a întregului sistem de suspensie și direcție al mașinii. Un mecanic își va da seama imediat dacă acestea trebuie înlocuite și vă poate recomanda să faceți această lucrare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide