Capitala primește tramvaie noi în 2022. Până atunci, în București, circulă încă tramvaie Tatra din anii `80

Autor: Marius Vișan 11 mai 2021 Știri auto

Vești bune pentru bucureșteni! Primarul Nicușor Dan a anunțat marți, 11 mai, că a fost semnat contractul pentru achiziționarea a 100 de tramvaie noi.

”Bucureștiul are nevoie de un transport public modern, iar parteneriatul cu Astra Arad este un pas înainte pentru a pune la dispoziția cetățenilor condiții mai bune de călătorie”, scrie edilul Capitalei pe pagina sa de Facebook.

Primul tramvai ar urma să fie livrat în august 2022. Tramvaiele vor avea lungimea cuprinsă între 32 și 37 m, podea 100% coborâtă, cinci uși duble și vor fi dotate cu aer condiționat. Garanția tramvaielor este full warranty de minim 5 ani sau 300.000 km. Capacitatea de transport va fi de minim 220 de călători, din care 56 pe scaune, informează ghidularadean.ro.

Cele 100 de tramvaie vor intra în traseu începând cu anul 2022

“Am semnat astăzi (11 mai n.r.), alături de Primarul General Nicușor Dan, contractul pentru achiziționarea a 100 de tramvaie de 36 m, cu podea total coborâtă. Țin foarte mult la modernizarea parcului mijloacelor de transport în comun deoarece mă interesează ca serviciile oferite cetățenilor Capitalei să fie de calitate. Trebuie să acordăm prioritate acelor mijloace de transport care contribuie la reducerea poluării în București.

Cele 100 de tramvaie vor intra în traseu începând cu anul 2022 și vor putea fi folosite de bucureșteni pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55. În mandatul meu, principalele priorități vor fi siguranța și confortul călătorilor din București. Parcul auto existent va fi întreținut, curățat iar serviciile noastre de transport călători se vor îmbunătăți permanent” a declarat Adrian Criț, Director General Societatea de Transport București.

Partea mai complicată a acestei situații este că mijloacele noi de transport în comun vor circula pe aceeași cale de rulare veche și depășită de zeci de ani. Primăria nu are suficienți bani pentru a investi în acest an în reparația liniilor de tramvai.

Conform unor calcule, reabilitarea unui kilometru de linie costă în jur de 7 milioane de euro, spune primăria. În București ar fi nevoie de 150 km linie de tramvai, iar pe 50 de km este nevoie de o modernizare urgentă.

În București circulă încă tramvaie Tatra din anii `80 ori V3A-uri fabricate de URAC

În urmă cu ceva timp Primăria Capitalei, condusă la vremea respectivă de Gabriela Firea, a decis inițierea unei proceduri de achiziție a 100 de tramvaie noi.

Singurii doi ofertanți au fost atunci Astra Vagoane (România) și Durmazlar Makina (Turcia). În urma analizării ofertelor au fost declarați câștigători turcii, dar la scurt timp după, aveau să iasă la iveală detalii care au ridicat semne de întrebare. Nemulțumită de decizie, Astra Vagoane a atacat decizia la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), care le-a și dat câștig de cauză.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: STB / Facebook, Nicușor Dan / Facebook


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide