Care e diferența între motorina standard și cea premium? Ce efect au acestea asupra motorului

Autor: Radu Țuțulan 08 nov. 2023 Știri auto

Probabil că ați observat că majoritatea stațiilor de carburant oferă cel puțin două tipuri de carburant din fiecare sortiment. Iată care este diferența între motorina standard și cea premium și ce efect au acestea asupra motorului.

Principalele categorii de carburant sunt benzina și motorina. Dar, majoritatea stațiilor de combustibil oferă cel puțin două tipuri de combustibil din fiecare categorie.

De aceea, sunt șoferi care nu știu dacă să aleagă motorină standard sau premium. Pentru că nu știu care e diferența între ele și nici ce efect are cea premium asupra motorului.

Care e diferența între motorina standard și cea premium?

Între motorina standard și cea premium nu există decât o singură diferență – aditivii de curățare.

Motorina premium nu are caracteristici de ardere diferite față de cea normală, așa cum e în cazul benzinei. Deci, nu există motoare care necesite în mod specific folosirea unui astfel de combustibil.

Singurul beneficiu adus de motorina premium este că are adăugați o serie de compuși care curăță sistemul de alimentare cu combustibil și camerele de ardere din cilindri.

Prin urmare, nu vei simți diferențe în funcționare atunci când folosești motorină premium, comparativ cu cea standard.

Ce efecte are motorina premium asupra motorului

Folosirea periodică a unei motorine premium, de calitate superioară, cu aditivi, va asigura o curățare a motorului și a circuitului de combustibil cu beneficii pe termen lung.

O problemă des întâlnită este înfundarea injectoarelor, mai ales la motoarele mai vechi. Această motorină premium cu aditivi este concepută să reducă riscul de înfundare, de aceea sunt destul de mulți șoferi care o folosesc, mai ales în sezonul rece.

Costul unui litru de carburant cu aditivi este mai mare decât al celui clasic, dar nu cu mult.

De exemplu, dacă un litru de motorină standard costă 7.42 lei, motorina premium este 7.78 lei.

O alternativă ar putea fi folosirea de aditivii pentru carburanți. Însă eficiența acestora nu este foarte clară și bine documentată.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide