Care este vârsta minimă la care poți obține permisul pentru motocicletă în 2023: categoriile A, A2, A1 și AM

Autor: Andreea Ditcov 16 ian. 2023 Știri auto
Care este vârsta minimă la care poți obține permisul pentru motocicletă în 2023: categoriile A, A2, A1 și AM

Pentru obținerea oricărui tip ce permis de conducere, șoferul aspirant trebuie să aibă o vârstă minimă împlinită, condiția fiind impusă de legislația auto în vigoare.

Fie că este vorba de pasiune sau necesitate, unii șoferi decid să aplice pentru obținerea permisului de categorie A, iar Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – Codul Rutier impune o serie de condiții. Condițiile sunt aplicate în funcție de subcategorie și de capacitatea motorului pe care viitorul șofer o vizează.

Vezi care este vârsta minimă la care poți obține permisul pentru categoriile A, A2, A1 și AM

În cazul categoriei A, este vorba despre motociclete cu sau fără ataș, tricicluri cu un motor mai puternic de 15 kW. Pentru acestă categorie, șoferul trebuie să aibă minim 24 de ani împliniți sau minim 20 de ani, cu o experiență minimă de 2 ani de condus motociclete din categoria A2.

În cazul categoriei A2, este vorba despre motociclete cu o putere maximă de 35 de kW, cu un raport de putere-greutate ce nu depășește 0,2 kW/kg. Vârsta minimă pentru această categorie este de 18 ani.

În cazul categoriei A1, este vorba despre motociclete cu cilindri de maxim 125 de cmc, cu o putere maximă de 11 kW și un raport de putere-greutate de cel mult 0,1 kW/kg sau de tricicluri cu motor cu o putere maximă de 15 kW. Pentru acestă categorie, vârsta minimă este de 16 ani.

În cazul categoriei AM, este vorba despre mopede ale căror viteză depășește 25 de km/h, dar nu este mai mare de 45 de km/h. Pentru această categorie, vârsta minimă este de 16 ani. Această categorie este, de asemenea, inclusă pe permisul celor care devin șoferi de categoria B.

Ce trebuie să mai aibă în vedere șoferii?

Cei care vor să se înscrie la cursurile unei școli de șoferi, trebuie să știe că pot începe demersurile de înscriere și obținere a permisului cu trei luni înainte de împlinirea vârstei prevăzută de lege.

De asemenea, aceștia trebuie să aibă toate avizele necesare, care să demonstreze că sunt apți din punct de vedere fizic și psihologic și dosarul de școlarizare complet, care să le asigure intrarea în examenul de obținere a permisului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor.ro


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide