Motociclete cu poveste, readuse la viață de un botoșănean

Autor: Andreea Ditcov 14 ian. 2023 Știri auto
Motociclete cu poveste, readuse la viață de un botoșănean

Un botoșănean are o pasiune de-o viață: motocicletele. Acesta readuce la viață motoare istorice, în colecția sa existând modele unice.

Ovidiu Tofan, din Bucecea, Botoșani, are în atelierul său motociclete pline de istorie. Pasiunea sa de o viață l-a determinat să înceapă să recondiționeze modele unicat, pe care le adaugă colecției sale. Bărbatul în vârstă de 60 de ani și-a atras și porecla de „Magicianul”, după ce a readus la viață mai multe motociclete salvate de la fier vechi.

În colecție, Ovidiu a adunat modele de vechi de motoare și motociclete folosite în fostele țări comuniste, iar priceperea sa în recondiționarea lor este greu de egalat. Colecția sa cuprinde modele precum Mobra, IJ, MZ sau Corobetz din anii 1950 și până în 1980.

„Este o pasiune de care nu am scăpat niciodată. Și, sincer, nici nu mi-aș dori să scap. Chiar dacă este costisitoare și uneori îmi răpește și liniștea nopții, mai ales dacă nu-mi iese ceva”, a afirmat Ovidiu Tofan pentru Adevărul.ro.

Salvează motoarele de la fier vechi și le face funcționale

Atelierul său este adăpostit de un garaj înconjurat de blocurile comuniste, iar de câțiva ani îi calcă pragul modele rare sau cu povești speciale, de care „Magicianul” se ocupă în cele mai mici detalii. Ovidiu Tofan a lucrat ca șofer și mecanic, astfel, experiența adunată la locul de muncă îi servește în pasiunea sa.

Ovidiu caută la fier vechi sau în anunțurile de vânzare motociclete pe care le aduce în garajul său și le restaurează. Majoritatea sunt modele rusești, care mergeau pe drumurile României comuniste. Multe dintre motoarele aduse la el în atelier înseamnă un efort financiar considerabil.

„De la capăt le fac. Totul. Motor, bucșe, lanț, telescoape. Eu caut să mă apropii cât de mult de felul în care a fost aceea motoretă sau motocicletă. Nu doar să arate bine, ci și să funcționeze. Toate sunt funcționale. Este greu, pentru că trebuie să găsesc piese, fac la comandă anumite elemente de decor, șeile”, mai spune botoșăneanul.

Meseria a furat-o și de la tatăl sau, care a fost la rândul lui mecanic, dar și de la meșterii din cartier, de care Ovidiu Tofan își amintește cu drag.

„Eu am furat meserie. Peste drum de unde locuiam, erau niște artiști adevărați, strungari, frezori. Eu am stat pe lângă ei. Erau foarte buni profesori. Ne explicau bine. Am învățat cu pasiune”, mai spune „Magicianul”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Ovidiu Tofan via Adevărul.ro


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide