Care sunt cele mai vândute modele de mașini în funcție de țară

Autor: Cristian Agatie 18 aug. 2021 Știri auto

Preferințele șoferilor în materie de mașini diferă de la țară la țară. Iată care sunt cele mai vândute modele de mașini în funcție de țară.

Intră în Galeria FOTO

Fiecare țară are preferințe certe pentru un anumit model de mașină, fie pentru că acesta se produce local, fie pentru că servește cel mai bine nevoile locuitorilor sau pentru că are o politică de prețuri agresivă. Astfel, șoferii din țările intens populate preferă mașinile mici, în timp ce clienții din țări cu întinderi vaste cumpără mai multe camionete și SUV-uri. Drumurile neamenajate și terenurile dificile îi determină pe șoferi să cumpere mai multe SUV-uri, după cum politica locală îi determină pe norvegieni să cumpere preponderent mașini electrice.

Desigur există diferențe semnificative între regiuni, dar un lucru iese clar în evidență din infograficul întocmit de Budget Direct Car Insurance: Toyota domină autoritar piața mondială. Producătorul japonez are modele care domină piețele auto din 41 de țări dintre cele 104 analizate. Nici nu este de mirare că cel mai bine reprezentat model din sondaj este Hilux, care este cel mai bine vândut în 16 țări. Corolla, chiar dacă este top-seller în doar șase țări, rămâne cel mai vândut autoturism din lume.

Cele mai vândute modele de mașini în funcție de țară: Toyota domină clar harta lumii

Ford domină autoritar piețele nord-americane, în timp ce America de Sud este împărțită frățește între Chevrolet și Toyota. Nici nu e de mirare, Hilux dominând în Argentina și Peru, în timp ce Chevrolet Onyx ocupă prima poziția în cea mai mare țară a continentului, Brazilia.

Harta Europei este mult mai colorată, dar asta doar pentru că europenii sunt mult mai naționaliști, cumpărând produsele mărcilor locale. Cu alte cuvinte, francezii cumpără Peugeot, spaniolii, SEAT, nemții Volkswagen, suedezii Volvo și, desigur, românii, Dacia. I-am lăsat pe cehi la urmă, pentru că Skoda Octavia este modelul dominant în estul Europei, dar și în Finlanda. Spațiul sovietic este dominat, așa cum ne așteptam, de modele Lada, Vesta și Granta.

Dacia este un brand foarte bine poziționat în Africa, unde domină piețele din Algeria și Maroc, țări în care sunt și produse Sandero, respectiv Dokker. În plus, modelele românești sunt best-seller și în Moldova și Kosovo, dar și în Columbia, unde sunt comercializate sub brandul Renault.

În cazul mașinilor electrice, există un top separat realizat anul trecut. Potrivit acestuia, Tesla este brandul cel mai popular de mașini electrice, fiind pe locul 1 la vânzări în 21 dintre cele 60 de țări analizate. Cel mai popular model electric este, desigur, Tesla Model 3, acesta fiind cea mai vândută mașină electrică în 19 țări.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide