Care sunt mașinile de care românii se feresc? Ce mașini au preferat cumpărătorii în 2023

Autor: Ionuț Vîlciu 12 dec. 2023 Știri auto

Potrivit unui nou studiu, sedanurile sunt, în continuare, cele mai populare mașini printre clienții români ce se uită la piața second-hand.

Diferite tipuri de caroserie reflectă nevoi diferite. Unii șoferi preferă hatchback-urile mici, în timp ce alții optează pentru variante mai încăpătoare, așa cum sunt break-urile sau SUV-urile. Cercetările efectuate în România de către compania de date auto carVertical arată că românii preferă sedan-urile și SUV-urile în detrimentul coupe-urilor și decapotabilelor.

Solicitarea istoricului auto pentru vehiculele din România dezvăluie că sedanul este cel mai popular tip de caroserie. Cu toate că sedanul rămâne cel mai popular format de caroserie pe piața second-hand din românia (25,2%), a pierdut din popularitate, în comparație cu anul trecut. În 2022, ponderea se ridica la 28,9%.

De asemenea, Popularitatea SUV-urilor a crescut de la 20,1%, cât a fost înregistrat anul trecut, la 23,2% anul acesta, devenind al doilea cel mai popular tip de mașină pe piața de automobile rulate din România.

Care sunt mașinile de care fug românii?

Break-urile sunt al treilea cel mai popular tip de caroserie în România, dar și acestea au înregistrat o scădere. De la 25,6%, cât însemnau în 2022, au ajuns la 22,8% în 2023. Între timp, ponderea monovolumelor a înregistrat o creștere semnificativă.

De departe, decapotabilele și coupe-urile sunt cel mai puțin căutate mașini pe piața second-hand. Decapotabila este cel mai puțin popular tip de caroserie, cu o cotă de căutare de doar 0,7%, în scădere față de anul precedent, când atingea cota de 0,9%.

Coupe-urile se numără și ele printre cele mai puțin dorite mașini din România, chiar dacă ponderea lor a crescut de la 1,1% la 1,5%. Deși MPV-urile au crescut puțin în popularitate, ponderea lor este de numai 5,3%.

„Poate că principalul motiv pentru care șoferii se îndepărtează ușor, ușor de mașinile sedan este că nu sunt practice pentru cei care fac naveta în oraș. Un sedan este totuși o mașină de dimensiuni destul de mari, dar care vine cu compartimente mici de bagaje când o comparăm cu un crossover, de exemplu. Această combinație nu este ideală pentru uzul de zi cu zi. De asemenea, break-urile au devenit mai puțin populare în România precum și în alte piețe europene”, explică Matias Buzelis, Head of Communication carVertical.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide