Cârligul de remorcare trebuie omologat și trecut în cartea mașinii? Avantaj sau capcană pentru șoferi

Autor: Adrian Somai 05 mai 2023 Știri auto

Cârligul de remorcare este unul dintre cele mai populare accesorii la care te poți gândi. Fie că ai sau nu o remorcă sau o autorulotă pe care să o tractezi, cârligul de remorcare s-ar putea dovedi foarte util în unele situații. Spre exemplu, pentru mulți șoferi, cârligul de remorcare reprezintă în primul și primul rând o metodă de protejare a mașinii în situația nefericită a unui accident din spate.

Aplicarea unui astfel de cârlig de remorcare naște însă întotdeauna o serie întreagă de controverse. Potrivit legislației în vigoare din țara noastră, orice modificare adusă la nivelul mașinii trebuie omologată la RAR. Totuși, atunci când vorbim despre cârligul de remorcare, lucrurile sunt mult mai simple.

Dacă intenționezi să îți montezi un cârlig de remorcare pe mașina pe care o conduci nu trebuie să îți faci deloc griji. Atât numai, ai grijă să cumperi un produs original, dintr-un magazin de specialitate. Spunem asta deoarece cârligele de remorcare sunt deja omologate de către producătorii de automobile, ceea ce înseamnă că nu va mai fi nevoie de obținerea unei omologări la RAR, așa cum se întâmplă, spre exemplu, atunci când îți schimbi culoarea caroseriei la mașină. Astfel, cârligul de remorcare nu trebuie trecut nici în Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV).

Cumpără un cârlig de remorcare dintr-un magazin de specialitate

Așadar, singura grijă pe care ar trebui să o ai atunci când vrei să faci o astfel de achiziție este legata de locul din care vei cumpăra cârligul de remorcare. Evită să cumperi un cârlig second-hand sau unul folosit deja de un prieten timp de ani buni. Îndreaptă-ți atenția către un magazin de specialitate și uită-te ca marca de omologare să fie aplicată într-un loc cât mai vizibil! Nu de alta, dar amenzile pentru nerespectarea omologării cârligului de remoarcare nu sunt deloc mici, ba chiar din contră!

Totodată, ține cont și de faptul că operațiunea de montare a cârligului de remorcare ar trebui făcută în cadrul unui service auto autorizat. Nu numai că este de preferat ca montajul să fie făcut de un specialist, dar în acest fel vei beneficia și de garanție.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock.com


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide