Cât alcool e într-un pahar de vin fiert? Câte pahare putem consuma înainte de a urca la volan

Autor: Radu Țuțulan 29 nov. 2023 Știri auto
Cât alcool e într-un pahar de vin fiert? Câte pahare putem consuma înainte de a urca la volan

Vinul fiert este una dintre băuturile tradiționale de iarnă, pe care o putem servi și pe pârtie și într-un restaurant de lux. Dar, cât alcool conține un pahar de vin fiert și câte pahare putem bea înainte de a urca la volan?

Vinul fiert este o băutură festivă, pe care mulți români abia așteaptă să o servească într-o zi rece de iarnă. De aceea, o întâlnim la majoritatea localurilor și târgurilor de Crăciun. Dar și pe pârtie, la patinoar sau chiar în mijlocul unui parc.

Mulți se gândesc că, fiind fiert, vinul își pierde din tăria alcoolică. Ceea ce este adevărat, însă acesta nu se evaporă cu totul.

Cât alcool e într-un pahar de vin fiert?

În general, vinul are o alcoolemie moderată, de aproximativ 10-13%. Dar, dacă este fiert, își pierde destul de mult din tărie.

Însă, polițistul Tavi Perțea a demonstrat că și vinul fiert conține alcool, postând experimentul pe canalul său de YouTube.

Acesta a cumpărat un pahar de vin fiert de la un târg de Crăciun. După ce a băut aproximativ 150 ml, a suflat în alcooltest, pentru a vedea ce rezultat iese.

Alcoolemia indicată în aerul expirat era de 0.54 mg/l. Ceea ce reprezintă infracțiune și, dacă un șofer ar fi depistat la volan cu acest nivel de alcoolemie, îi va fi suspendat permisul de conducere și i se va întocmi dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice. Faptă pentru care poate ajunge la închisoare.

Pentru a vedea în cât timp este eliminat alcoolul din organism, polițistul a suflat din nou în alcooltest după 15 minute. De data aceasta, însă, rezultatul a fost zero.

Nu mă așteptam să iasă zero. Sper să fi fost vin în paharul acela, probabil asta e rețeta. Atenție, aceste rezultate sunt orientative. Pot să difere de greutatea voastră, de tăria vinului, dacă ați mâncat sau nu înainte. Eu nu vă recomand să conduceți după 15 minute. Vă recomand să așteptați măcar 2 ore”, a spus Tavi Perțea.

Care e limita de alcool pentru contravenție

Dacă se stabilește că ai o concentrație de maximum 0.39 mg/l alcool în aerul pur expirat, atunci scapi doar cu amendă contravențională. Dar, permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de până la 180 de zile.

Dar, dacă această concentrație de alcool depășește 0.40 mg/l în aerul pur expirat (0.80 gr/l în sânge), fapta devine infracțiune. Ceea ce înseamnă că șoferul riscă să facă până la 5 ani de închisoare.

Iar amenda nu este deloc mică. Sancțiunile pentru conducere sub influența alcoolului sunt cuprinse între 21 și 50 de puncte de amendă. Ceea ce înseamnă între 3.045 lei și 7.250 lei. nu și de amendă și suspendarea permisului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide