Cât costă polița RCA în funcție de localitate. Simulare pe o Dacia Duster

Autor: Robert Pindic 29 mai 2023 Știri auto

Asigurarea RCA este obligatorie, iar prețul acesteia este stabilit de fiecare societate de asigurare în parte. În vederea estimării costurilor, acești asiguratori iau în calcul riscuri precum vârsta șoferului, puterea mașinii sau localitatea de domiciliu. Însă, în urma unui studiu efectuat de Adevărul, putem observa că ultima condiție dintre cele enumerate nu are un impact asupra prețului RCA.

Asigurările RCA au trecut printr-o perioadă de scumpiri care i-a dus pe șoferi să încerce să găsească cele mai bune oferte. Un motiv al acestor prețuri ridicate ar putea fi numărul mare de accidente care se petrec în țara noastră, fapt ce ne poziționează în fruntea clasamentului pentru astfel de evenimente rutiere.

Însă, aceste accidente nu sunt distribuite egal pe toată suprafața României – unele orașe sunt circulate mai intens, pe când în altele traficul este mai pașnic. Acesta ar fi unul dintre factorii care duce la o frecvență mai mare a accidentelor rutiere în unele localități. Deși ar fi un aspect de interes pentru societățile de asigurări, se pare că asigurările mașinilor din localități cu accidente frecvente sunt la fel de costisitoare precum cele din orașe aproape lipsite de astfel de întâmplări, ne spune studiul efectuat de Adevărul.

Rezultatele obținute în urma unei simulări RCA

Autoritatea de supraveghere financiară menționează domiciliul aferent autoturismului este de asemenea un criteriu pentru prețul asigurării: „tariful RCA se stabilește de fiecare societate de asigurare în funcție de propria estimare a riscurilor asociate unor categorii de indicatori (cum ar fi: puterea mașinii, vârsta conducătorului auto, localitatea de domiciliu ș.a.)”. Astfel, Adevărul a efectuat o simulare RCA online pentru a obține oferte din partea asiguratorilor. Automobilul ales a fost o Dacia Duster, iar vârsta proprietarului era de 45 de ani, acesta având clasa de bonus-malus B0. Asigurarea a fost calculată pentru o perioadă de 12 luni.

Cel mai ieftin RCA pentru București costa 1110,1 lei. Însă, același preț se aplică și pentru reședința de județ Satu Mare, în ciuda faptului că în capitală se petrec de 10 ori mai multe accidente decât în întregul județ menționat anterior. Întâlnim aceleași condiții și în Tulcea, care are 325 de accidente, față de cele 3097 ale Bucureștiului. Același lucru se aplică și pentru Iași (1155 de accidente), Gorj (415 accidente), Teleorman (433 de accidente), Cluj (1069 de accidente) și multe altele – prețul a rămas același. Excepție au făcut Miercurea Ciuc și Covasna, unde cea mai ieftină asigurare a fost 978,49 lei.

Localitatea de domiciliu pare a fi singura condiție neglijată

Însă, atunci când vârsta sau puterea mașinii au fost schimbate, prețul asigurării a crescut semnificativ. De exemplu, în cazul unui Ferrari de 764 CP și 4499 CMC, același bucureștean de 45 de ani trebuie să scoată din buzunar 3079,78 de lei. Iar, în cazul în care șoferul are 20 de ani, acesta ar plăti 2331,77 de lei, doar pentru condiția de vârstă.

Prin urmare, simularea RCA dovedește că prețurile asigurărilor nu diferă în funcție de localitatea de domiciliu, deși unele orașe prezintă un risc mai ridicat de accidente rutiere. Însă, celelalte criterii impuse sunt respectate, precum vârsta sau puterea mașinii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Robert Pindic
Robert Pindic
Robert Pindic studiază Media Digitală în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, specializare ce i-a deschis orizonturile către jurnalism. Lumea auto i s-a părut fascinantă încă de când s-a urcat întâia oară la volan, iar odată cu obținerea permisului de conducere la 18 ani, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide