Cât costă să faci plinul de Adblue mașinii tale pe motorină

Autor: Ionuț Vîlciu 03 iun. 2023 Știri auto

Adblue este un aditiv necesar pentru mașinile și camioanele moderne echipate cu motoare pe motorină. Cât costă un recipient de 10 litri de Adblue?

Toate mașinile cu motoare diesel moderne dispun de un catalizator selectiv (SCR), care funcționează cu injecție de AdBlue. Ce este, de fapt, AdBlue și de ce este important pentru motoarele diesel de generație nouă?

Mai mult ca sigur orice șofer a întâlnit aceste recipiente de prin benzinării dar, dacă nu deții o mașină cu motor diesel echipată cu un astfel de catalizator selectiv, nu ai avut nevoia de a cumpăra acest lichid.

În acest caz, trebuie să știm ce este acest lichid. Adblue este o soluție lichidă de uree care, la contactul cu galeria de evacuare încinsă, eliberează amoniac, substanță care favorizează o reacție chimică în măsură să neutralizeze oxizii de azot nocivi, transformându-i în substanțe inofensive, precum vapori de apă și azot.

Cât costă un recipient de 10 litri de Adblue și cum trebuie folosită substanța?

La Dedeman, un recipient de 10 litri de Adblue are un preț de 92 de lei per bucată. Asta înseamnă 9,2 lei per litrul de Adblue. Bineînțeles, capacitatea rezervorului mașinii poate varia de la un model la altul. Dacă mașina dumneavoastră folosește AdBlue, cel mai probabil aceasta are un rezervor cuprins între 5 și 20. De obicei, consumul pentru un sedan de clasă medie este de aproximativ 1,5 – 2,5 litri de AdBlue la circa 1.000 de kilometri.

Astfel că un plin poate fluctua de la câteva zeci de lei, la câteva sute, în funcție de capacitatea rezervorului mașinii. Mașina va monitoriza consumul de AdBlue și va emite o avertizare atunci când are nevoie de un plin. Nu este indicat să ignorați această avertizare. Odată epuizată rezerva de AdBlue, motorul va refuza să pornească înainte ca nivelul să fie suficient, pentru a evita rularea ilegală în condițiile unor emisii mari de oxizi de azot.

Completarea cu este destul de simplă, mai ales că foarte multe mașini au bușonul rezervorului de Adblue chiar lângă bușonul de combustibil. Mai puțin plăcut este mirosul și efectele pe care le are asupra diferitelor elementelor de plastic, așa că încercați, pe cât posibil, să nu dați cu lichid pe mașină.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com / Dedeman


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide