Cât costă să montezi pe mașină o instalație GPL după ultimele scumpiri

Autor: Mihai Morcovescu 12 iul. 2022 Știri auto

În contextul valului de scumpiri la combustibili, șoferii români caută soluții alternative, iar una dintre ele este instalația de GPL. Prețurile la carburanți au atins niveluri fără precedent, fiind mai mari cu peste 60% comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Pentru a reduce cheltuielile, tot mai mulți conducători auto recurg la montarea de instalații GPL pe mașinile personale. De altfel, la service-urile de specialitate au început deja să apară cozi, ceea ce înseamnă că instalațiile de alimentare cu gaz petrol lichefiat par a fi soluția în acest moment.

Cu GPL reduci cheltuielile cu 40-50%

mașină pe GPL Dacia Sandero

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Conform datelor publicate de Registrul Auto Român (RAR) și citate de Digi24, în mai și iunie 2021 aproape 2.000 de șoferi și-au montat instalații GPL. Spre comparație, în primele șase luni din acest an, numărul celor care și-au pus astfel de dispozitive pe mașină a crescut cu 25%. Altfel spus, peste 2.500 de români au apelat la această alternativă.

„Ținând cont că fac naveta cu mașina aș putea spune că, în momentul de față, 1.200-1.300 de lei pe lună cheltuiam numai pe carburant”, a declarat o șoferiță pentru Digi24.

Aflată la un service pentru a-și pune o instalație de GPL, aceasta speră că va reduce cheltuielile cu 40-50% pe lună pentru a-și alimenta automobilul cu GPL. „Poate mașina o să fie puțin mai puturoasă, în rest alte probleme nu văd să fie”, a mai adăugat aceasta pentru sursa citată.

Prețul carburanților în România a depășit cu mult 8 lei la majoritatea stațiilor, potrivit platformei Peco-Online.ro. Comparativ, GPL-ul costă azi, 12 iulie 2022, între 4,10 și 4,15  lei pe litru. Diferența este foarte mare, un litru de GPL costă sub jumătate din prețul unui litru de benzină sau de motorină.

Cât costă să montezi o instalație GPL pe mașină?

În ultima vreme, service-urile care oferă acest serviciu fac față cu greu cererii uriașe. Costurile se cifrează la aproximativ 4.000 de lei, în funcție de rezervor și de modelul mașinii. Suma este echivalentul a circa opt plinuri cu benzină sau cu motorină.

Sistemul de alimentare al mașinilor cu GPL a apărut din rațiuni economice. Gazul petrolier lichefiat este mai ieftin decât benzina sau decât motorina. O astfel de instalaţie costă în medie 500-600 de euro, iar investiţia se amortizează după aproximativ 10.000-15.000 de kilometri parcurşi.

Dacă dorești o instalație GPL va trebui să te adresezi unui service autorizat RAR. Apoi, va trebui să mergi la RAR pentru a primi omologarea.RAR va menționa montarea ionstalației GPL în cartea de identitate a vehiculului (CIV).

Pentru efectuarea modificării în CIV trebuie să prezinți la RAR certificatul de garanție al instalației, declarația de conformitate model A, eliberată de unitatea care a efectuat montajul și manualul utilizatorului final sau instrucțiunile de utilizare ale instalației.

Nu uita că legislația în vigoare te obligă să lipești pe lunetă un stiker cu inscripția GPL. Odată ce instalezi o astfel de instalație nu vei mai avea voie să intri cu mașina în parcările subterane. Explicația este aceea că, în cazul în care presiunea din rezervor va crește, o supapă specială va elibera gazele, iar gazele eliberate într-o incintă ar putea provoca o explozie.

Ce dezavantaje prezintă instalația GPL?

Principalul dezavantaj al unei instalații cu GPL o reprezintă scăderea puterii motorului cu 15% este principalul dezavantaj. În plus, greutatea mașinii crește.

În același timp, există mici diferenţe în ceea ce priveşte consumul, care este de circa 20%. Spre exemplu, dacă maşina ta consuma înainte 10 litri/100 km, cu instalația de GPL, automobilul va consuma 12 litri la „sută”. De asemenea, o instalaţie de generaţie mai veche reduce durata de viață a motorului deoarece benzina avea şi rol de ungere, pe când gazul este un combustibil uscat.

Nu trebuie omis spaţiul din portbagaj, care se va diminua. Dar, acesta va depinde de capacitatea rezervorului de GP pentru care optezi.

Sistemul GPL folosit de Jogger și alte modele din gama Dacia este construit de compania Landi Renzo. Aceasta este unul dintre cei mai mari producători de profil din lume. În plus, sistemul GPL fost construit special pentru motorizările Renault de pe modelele Dacia.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide