Cât costă un permis de conducere fals pe piața neagră din Moldova

Autor: ProMotor 22 apr. 2020 Știri auto
Cât costă un permis de conducere fals pe piața neagră din Moldova

Trecerea unui examen pentru obținerea permisului de conducere nu este o treabă simplă, dar nici floare la ureche nu este. Aparent, acesta ar fi motivul pentru care mulți încearcă să „taie colțurile” și să obțină permisul mult-visat pe căi mai puțin ortodoxe. Iată cât costă un permis de conducere fals pe piața neagră din Moldova.

Dacă în România se vorbește de șpăgi cu trei cifre (în euro!) pentru obținerea ilegală a unui permis de conducere, piețele negre din jurul Românie pot facilita acest lucru la sume mult mai mici. Un fel de dumping ilegal, dacă vreți. Desigur, nu este un permis de conducere eliberat în Uniunea Europeană, dar îi conferă deținătorului aceleași drepturi ca și unul românesc. Desigur, dacă ar fi executat corespunzător. Pentru că odată cu prețul, și calitatea este în declin, iar asta duce la probleme cu autoritățile, la primul control.

O dovedește cazul unui bărbat de 53 de ani, din Iaşi, care a încercat să iasă din ţară, pe la Vama Huşi, la volanul unei maşini, având un permis auto fals, despre care a recunoscut că l-a cumpărat din Republica Moldova. Prețul plătit a fost unul modic – 400 de euro. Se pare că și calitatea acestuia a fost pe măsura prețului.

Potrivit poliţiştilor de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi, bărbatul a fost prins în noaptea de marţi spre miercuri, când oamenii legii au oprit pentru control, în
localitatea Drânceni, maşina condusă de ieşeanul de 53 de ani.

„La controlul de frontieră, L.C. a prezentat un permis de conducere cu însemnele autorităţilor din R. Moldova. Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că permisul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals şi că L.C. nu figurează în bazele de date ca fiind posesor de permis de conducere”, a transmis Irina Mirică, purtător de cuvânt al STPF Vaslui.

Bărbatul le-a spus, în cele din urmă, anchetatorilor că a cumpărat permisul de conducere prin intermediul unui cetăţean din Chişinău, pe care nu îl cunoaşe, contra sumei de 400 de euro. Noi am spune că s-a păcălit amarnic. Un permis de conducere ca cele din fotografie, aparent la fel de bune ca și cel cumpărat de bărbatul din Iași (dacă nu chiar mai bun) poate fi cumpărat de la tarabele de suveniruri din Ucraina pentru câțiva dolari.

Poliţiştii de frontieră fac cercetări pentru uz de fals şi conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, iar la finalizare vor fi dispuse
măsurile legale.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide