Cât de adevărat este că Xiaomi va dezvolta o mașină electrică după modelul Apple?

Autor: George Cristea 22 feb. 2021 Știri auto

Site-urile din China anunță că Xiaomi ar putea dezvolta o mașină electrică, iar asta a dus la creșterea cotațiilor producătorului chinez de tehnologie. Cunoscut mai ales pentru telefoanele sale din gamele Mi și Redmi, Xiaomi ar putea fără probleme să intre pe segmentul auto. Totuși, cât de adevărat este că Xiaomi va dezvolta o mașină electrică după modelul Apple?

Intră în Galeria FOTO

Mai multe surse din media chineză dau ca sigură decizia Xiaomi de a dezvolta și produce propria mașină. Desigur, nu există detalii în acest stadiu, iar o decizie în acest sens se va baza pe foarte multe variabile. Potrivit informațiilor, fondatorul Xiaomi, Lei Jun, se va ocupa personal de acest proiect.

Pentru a adăuga o aură de veridicitate informațiilor, sursele amintesc că Lei Jun s-a întâlnit de două ori cu Elon Musk în 2013. Natura și rezultatul acestor întâlniri a rămas necunoscut, dar se speculează că acestea au deschis apetitul lui Lei Jun pentru o astfel de aventură în industria auto.

La scurt timp de  la apariția acestor zvonuri, Xiaomi a emis un comunicat pentru a clarifica situația. Reamintim că, fiind o companie listată la bursă, Xiaomi are obligația de a clarifica acest tip de zvonuri care pot influența valoarea de piață a companiei.

„Grupul (Xiaomi – n.r.) nu a inițiat niciun proiect formal în ceea ce privește producerea unui automobil electric” se arată într-un comunicat emis duminică de Xiaomi. Comunicatul completează că, totuși, „Xiaomi urmărește cu atenție dezvoltarea industriei automobilelor electrice și studiază permanent trendurile relevante din industrie”.

Xiaomi ar putea dezvolta o mașină electrică. Ce se știe în acest moment?

Potrivit site-ului guvernamental chinez CGTN.com, Xiaomi deține un  număr de patente relevante pentru sectorul auto. Asta înseamnă că producătorul chinez de telefoane nu este străin de procesul de dezvoltare al unui automobil. Cel mai probabil, Xiaomi nu este interesat de fabricația automobilelor, ci de tehnologiile care au legătură cu industria auto – de la sisteme de comunicații la procesare neurală și inteligență artificială.

Xiaomi deține un număr de 834 patente în domeniul auto. Cele mai multe au legătură cu comunicațiile mobile, sisteme de control al traficului, măsurarea distanțelor și navigație. Pe baza acestor informații, Xiaomi pare mai degrabă interesat de sistemele de asistență și conducere autonomă decât de procesul de fabricație al unui automobil.

Din punct de vedere al numărului de patente, Xiaomi este semnificativ în urma Tesla și chiar al chinezilor de la NIO, Xpeng, Li Auto și China Evergrande. Totuși, valoarea patentelor deținute însumează 113 milioane de dolari, fiind depășită doar de patentele Tesla (218 milioane de dolari). Nu ar fi nicio surpriză, prin urmare, dacă Xiaomi ar decide să își pună amprenta asupra industriei auto.

Xiaomi nu este străin de domeniul vehiculelor electrice, chiar dacă la o scară mai mică. Gigantul chinez deține Segway și oferă numeroase produse, inclusiv în parteneriat cu Lamborghini și Mercedes-AMG.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: CGTN, Shutterstock



Comentarii
Inchide