Cât de avariată trebuie să fie o mașină pentru a fi declarată daună totală?

Autor: David Andrei 09 mart. 2021 Știri auto

Mașina pare reparabilă, dar societatea de asigurări consideră că reparația costă prea mult. Cât de grav trebuie să fie avariată o mașină lovită, de fapt, pentru a fi declarată daună totală?

GALERIE FOTO

Companiile de asigurări decid acest lucru foarte simplu. Inspectorii de daune evaluează pagubele produse în urma unui accident și fac calculele. Aceștia iau în considerare elementele de caroserie care trebuie înlocuite, componentele necesare și, nu în ultimul rând, valoarea de piață a mașinii asigurate.

Termenul de “daună totală” este folosit pentru a descrie o valoare de despăgubirii care depășește 75% din valoarea de piață a vehiculului avariat. Aceasta se poate aplica atât în cazul asigurării obligatorii RCA, cât și în cazul asigurării opționale CASCO.

Pentru societatea de asigurări tot ce contează este ca valoarea reparației să nu depășească 75% din valoarea asigurată a mașinii. Dacă mașina ta este asigurată la 5000 de euro, dar costă cam tot atât să o repari, cu siguranță aceasta va fi declarată daună totală. Și în cazul în care structura mașinii a fost afectată, aceasta va fi declarată daună totală. Un montant strâmb, un acoperiș deformat, airbag-uri sărite sau, în unele cazuri, chiar o roată smulsă, de exemplu, ar putea determina declararea mașinii daună totală de către societatea de asigurări.

Ce se întâmplă cu epava dacă mașina avariată este declarată daună totală?

Proprietarul de mașină declarată daună totală are două opțiuni. Poate alege să păstreze epava în vederea vânzării sau reparației sau poate alege să primească contravaloarea epavei. Aceasta se poate determina prin licitație sau prin expertiză tehnică.

Dacă alege să primească epava, în contul său va intra suma care reprezintă diferența dintre valoarea vehiculului la data producerii accidentului și valoarea epavei. Această sumă reprezintă, de obicei, valoarea părților neavariate, demontabile și valorificabile, cuprinsă între 0,1% și 25% din valoarea respectivă.

Pentru stabilirea valorii vehiculului la data producerii accidentului, se va recalcula suma asigurată. Din valoarea inițială, înscrisă în polița de asigurare, se va scădea gradul de uzură al mașinii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide